Συνοδοκορυφης:στην τουρκια το ''κλειδι'' για την επιλυση του προσφυγικου...

19:47 5/11/2015 - Πηγή: Fimotro
Στην αναγκαία συνεννόηση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας συμφώνησαν ...
οι ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα για την επίλυση του προσφυγικού. Οι ηγέτες που συγκεντρώθηκαν μετά από αίτημα του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι αναγνώρισαν πως θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι επαφές με την τουρκική πλευρά, ούτως ώστε να μοιραστούν οι ευθύνες.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η ελληνική πλευρά. Πέραν αυτού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε και
την ανάγκη συνεργασίας των ευρωπαϊκών χωρών. Άλλωστε σημείωσε πως θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων που θα γίνουν αποδεκτοί από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και ότι ο αριθμός αυτός θα πρέπει να είναι αντίστοιχος με τις προσφυγικές ροές. Σε ότι αφορά τη συνδρομή της Τουρκίας ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι υπάρχει προ μηνών ελληνικό αίτημα για κοινή Σύνοδο Κορυφής όλων των εμπλεκόμενων μερών.
Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον πρόεδρο της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την εκτενέστερη πληροφόρηση της Ελλάδας για τις επαφές που γίνονται με την Τουρκία για το θέμα αυτό.

Σε ότι αφορά στις κοινές περιπολίες – ένα θέμα που έθιξε επίμονα η ελληνική αντιπροσωπεία – ο κ. Γιουνκερ φέρεται να αναγνώρισε πως πρόκειται για έναν λάθος όρο και μια άστοχη ιδέα, ενώ δεσμεύτηκε να μην επανέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Αντί γι’ αυτό θα συζητηθούν αναλυτικότερα οι συντονισμένες ενέργειες με την γείτονα χώρα, οι οποίες δεν θα ανακινούν ευαίσθητα θέματα κυριαρχίας.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό εχθές αποφασίστηκε να προγραμματιστεί Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με τη συμμετοχή της Τουρκίας, εντός του Νοεμβρίου, με πιθανότερη ημερομηνία την 29η του μήνα αυτού.

Από την ελληνική κυβέρνηση επισημαίνουν ότι στην κατεύθυνση της συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία θα γίνει και το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα στις 18 του τρέχοντος μήνα.
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της Συνόδου η Ελλάδα έθεσε και το θέμα της ενίσχυσης των δυνάμεων φύλαξης στα σύνορα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο γεγονός της αντίδρασης ορισμένων χωρών να υποδεχτούν πρόσφυγες. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά τόνισε πως δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα να φτιάχνονται κέντρα υποδοχής και την ίδια στιγμή άλλες χώρες να υψώνουν φράχτες.

Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε από την ελληνική πλευρά ήταν η δημιουργία κέντρων υποδοχής στην Τουρκία, αλλά και να ισχύσει η συμφωνία που υπάρχει ήδη και δεν τηρείται από την Άγκυρα, περί επανεισδοχής των προσφύγων, κάτι που συνδέεται με την υιοθέτηση μιας πιο ελαστικής διαδικασίας χορήγησης βίζας. Υπήρξε, δε, συναίνεση για χρηματοδοτική βοήθεια προς την τουρκική πλευρά.

Όσον αφορά στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η Ελλάδα στηρίζει τις σχετικές διαδικασίες υπό όρους. Συγκεκριμένα σημείωσε πως σε αυτό το θέμα θα πρέπει να γίνουν δεκτές οι επιφυλάξεις χωρών – μελών της ΕΕ. Ως παράδειγμα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν τις επιφυλάξεις της Κύπρου, καθώς η τουρκική πλευρά δεν αναγνωρίζει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του δεν παρέλειψε να επισημάνει τη σημασία για την ελληνική πλευρά του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας, του σεβασμού τους Διεθνούς Δικαίου, της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της βιώσιμης – δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού.
Keywords
Τυχαία Θέματα