''ayta einai ta πρωτα 8 νομοσχεδια του συριζα''...

20:59 22/1/2015 - Πηγή: Fimotro
Τα πρώτα 8 νομοσχέδια μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει στο protothema.gr ο υποψήφιος βουλευτής ...
του κόμματος στη Β’ Αθήνας Δημήτρης Στρατούλης. Και προσθέτει: «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο και συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα
ανατροπής, αλλαγής και ελπίδας και είναι αποφασισμένος με την στήριξη και την ενεργοποίηση του λαού να το προωθήσει χωρίς πισωγυρίσματα. Θα προωθήσει την ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων τους, την αντικατάστασή τους από ένα αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης».

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι έχει έτοιμα οκτώ νομοσχέδια για εργασιακά και κοινωνικά θέματα. Ποια είναι και ποιες οι προτεραιότητες σας;
Τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρουμε στη Βουλή είναι τα εξής για μια σειρά δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει:
-Την επαναφορά του μηνιαίου μικτού κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
-Την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης, δηλαδή του δώρου Χριστουγέννων, για όσους παίρνουν μηνιαία σύνταξη λιγότερο από 700 ευρώ, ως πρώτο βήμα για την σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών που είχαν οι συνταξιούχοι τα 5 χρόνια του μνημονίου.
-Την κατάργηση των μνηνονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων, που θέσπισαν τις διαθεσιμότητες - απολύσεις στον δημόσιο τομέα, και την επαναπρόσληψη των απολυμένων εξ αυτού του λόγου.
-Την επαναφορά της προστατευτικής από τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα εργατικής νομοθεσίας.
-Την ανασύσταση και αναβάθμιση του έργου των ΟΕΚ και Οργανισμού Εργατικής Εστίας και την ένταξη τους σε ένα ενιαίο δημόσιο οργανισμό.
-Την κατάργηση της χουντικής έμπνευσης δυνατότητας των κυβερνήσεων για πολιτική επιστράτευση απεργών.
-Την επαναχορήγηση της μηνιαίας σύνταξης των 360 ευρώ του ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες και ομογενείς. Την αντιμετώπιση προβλημάτων των ΑΜΕΑ σε σχέση με τα Κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
-Την επίλυση ορισμένων επειγόντων ασφαλιστικών προβλημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών.

-Τι απαντάτε σε όσους σας ασκούν κριτική στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι δεν είναι κοστολογημένο και είναι ουτοπικό, αλλά και στο “που θα βρει τα λεφτά” όταν εξαγγέλλει επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν από το Δημόσιο, επαναφορά του κατώτατου μισθού κλπ.
Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ απαντά σε επείγουσες ανάγκες της κοινωνίας, είναι κοστολογημένο με ακρίβεια και οι συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησής του, που δεν απαιτούν νέο δανεισμό, έχουν περιγραφεί με σαφήνεια από τον πρόεδρό του στην τελευταία ΔΕΘ.

-Ποια τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό, με τα Ταμεία να είναι υπό κατάρρευση; Η μείωση των συντάξεων είναι κάτι που αποκλείετε;
Θα εργαστούμε για την αποκατάσταση του δημόσιου, καθολικού και αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, που έχει εκθεμελιωθεί.
Με την αντικατάσταση των μνημονίων από ένα εθνικό, αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και με τη μείωση της ανεργίας θα ενισχυθούν λόγω αύξησης της απασχόλησης και τα έσοδα της κοινωνικής ασφάλισης. Το ίδιο θα συμβεί και με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μηνιαίως, την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τους αποτελεσματικότερους ελέγχους στην αγορά εργασίας, τον περιορισμό των ελαστικών και άτυπων μορφών απασχόλησης προς όφελος θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής εργασίας, τη δραστική μείωση της εισφοροδιαφυγής και την πάταξη της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας.
Ταυτόχρονα η Αριστερή Κυβέρνηση θα επαναφέρει την τριμερή χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης (2/9 ο εργαζόμενος, 4/9 ο εργοδότης και 3/9 το κράτος).
Για τη σταδιακή αποκατάσταση των διαχρονικά λεηλατημένων αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης, θα σχηματίσουμε αποθεματικό κεφάλαιο, με χρηματοδότησή του από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης στο οποίο θα μεταφερθούν τα έσοδα του δημοσίου από τον φυσικό και ορυκτό πλούτο της χώρας και από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μακριά και απέναντι σε πρακτικές ιδιωτικοποιήσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει τις μειώσεις των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, με σταδιακή αποκατάστασή τους με βάση τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας, ξεκινώντας με την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης για όσους παίρνουν μηνιαίες συντάξεις έως 700 ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τις μνημονιακές διατάξεις, που οδηγούν σε συνεχή μείωση των κύριων, επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ παροχών και σε συνεχή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

-Πως μπορεί η ανεργία να καταπολεμηθεί στην Ελλάδα; Με ποιους τρόπους;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως στόχο να μειώσει την ανεργία με δραστική αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, με διασφάλιση δημοσίου ελέγχου στο τραπεζικό σύστημα, για να χρηματοδοτεί την πραγματική οικονομία και κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών στρωμάτων μέσω επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μηνιαίως, αποκατάστασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, επαναχορήγησης της 13ης σύνταξης και προώθησης ρυθμίσεων με τη μορφή της «σεισάχθειας» στα «κόκκινα» δάνεια των υπερχρεωμένων στις τράπεζες λαϊκών νοικοκυριών.
Επίσης με θέσπιση φραγμών στις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, μέσω επαναφοράς των προστατευτικών από απολύσεις διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας και με προσλήψεις στους δημόσιους τομείς υγείας, παιδείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης.
Τέλος, με τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο, κοινωνικό και ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, μέσω αναθεώρησης του ΕΣΠΑ και ενός ενιαίου, δημόσιου και αναβαθμισμένου ΟΑΕΔ.
Οι άνεργοι θα ενταχθούν κατά προτεραιότητα στα μέτρα της Αριστερής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι 300 κιλοβατώρες το μήνα και επιδόματα σίτισης σε 300.000 λαϊκά νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, επιδόματα στέγασης σε 25 – 30 χιλιάδες αστέγους, υγειονομική περίθαλψη σε ανασφάλιστους, κάρτα ελεύθερης μετακίνησης ανέργων και φτωχών στα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης).

-Τι θέλετε να πείτε σε όσους πιστεύουν ότι καλλιεργείτε αυταπάτες; Γιατί ο πολίτης να επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ με τη ψήφο του;
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο και συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα ανατροπής, αλλαγής και ελπίδας και είναι αποφασισμένος με την στήριξη και την ενεργοποίηση του λαού να το προωθήσει χωρίς πισωγυρίσματα.
Θα προωθήσει την ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων τους, την αντικατάστασή τους από ένα αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης με προτεραιότητες την αντιμετώπιση της ανεργίας, την αποκατάσταση των εισοδημάτων των λαϊκών τάξεων και την επαναφορά των εργασιακών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Επίσης την επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές των δανειακών συμβάσεων, ώστε να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους, για να πάρει βαθειά ανάσα ο λαός και η χώρα.
Θα δρομολογήσει τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που προανέφερα, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την θέσπιση αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ.

- Το ΚΚΕ αρνείται επίμονα την οποιαδήποτε συνεργασία με μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και την ανοχή. Τι έχετε να πείτε στους παλιούς συντρόφους σας;
Προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η συνεργασία με δυνάμεις της Αριστεράς. Το πολιτικό τοπίο θα αλλάξει ριζικά μετεκλογικά, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, και τότε πολλοί, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ, κάτω από τη λαϊκή πίεση να απελευθερωθεί η χώρα από τα μνημόνια, θα αναγκαστούν να επανατοποθετηθούν πολιτικά. Όποιος δεν το κάνει, θα κριθεί αυστηρά από τον λαό.
Keywords
Τυχαία Θέματα