Αυριο ξεκινα στο eurogroup η συζητηση για την εξοδο απο το μνημονιο....

10:03 5/11/2014 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑΕίναι αλήθεια ότι ο πιο "κρίσιμος μήνας" για τη χώρα μας ξεκινά αύριο με την συνεδρίαση του Eurogroup καθώς θα ξεκινήσει η συζήτηση για την έξοδο από το μνημόνιο. Μεταξύ των δύο συνεδριάσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 6/11 και 8/12, δηλαδή... εντός 32 ημερών θα πρέπει να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες και το Eurogroup του Δεκεμβρίου να δώσει το "πράσινο"
φως για την έναρξη της μεταμνημονιακής εποχής στην Ελλάδα.

Ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης τόνισε πως θα υπάρξει μια περίοδος 6 έως 12 μηνών μέχρι την πλήρη έξοδο από το μνημόνιο, στην οποία οι δανειστές δεν θα ασχολούνται με τη "μικροδιαχείριση" ενώ το ΔΝΤ θα έχει τον ρόλο του παρατηρητή.

Αισιόδοξα μηνύματα έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια προβλέπει ανάπτυξη 0,6% για το 2014, 2,9% για το 2015 και 3,7% για το 2016. Η Κομισιόν ωστόσο, διατηρεί αμετάβλητο το στόχο για πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, της τάξεως του 4,1% και του 5,4% του ΑΕΠ την επόμενη διετία, ενώ επισημαίνει ότι η ανάπτυξη μπορεί να υπονομευθεί από την αβεβαιότητα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και από πιθανούς γεωπολιτικούς κινδύνους.

Πάντως, ο νέος επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, παρουσιάζοντας τις προβλέψεις ανακοίνωσε ότι στο Eurogroup της Πέμπτης ξεκινά η συζήτηση για την επόμενη ημέρα του μνημονίου και τη διαμόρφωση της προληπτικής γραμμής πίστωσης, φυσικά υπό όρους και εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα.
"Θα πρέπει να εξετάσουμε τα ελληνικά αιτήματα ως συνολικό πακέτο με στόχο να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της ευρωζώνης και να βοηθήσουμε την Ελλάδα να κάνει μεταρρυθμίσεις και να βγει από το πρόγραμμα με τον κατάλληλο τρόπο. Θα το κάνουμε με πολύ ανοιχτό και φιλικό τρόπο αλλά πάντα με σεβασμό στους κανόνες μας", δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η αλληλογραφία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας με όλο το οικονομικό επιτελείο να δίνει στοιχεία, ενώ καθοριστικό πόλο παίζουν οι κκ Χρύσανθος Λαζαρίδης και Παπασταύρου ώστε οι ελεγκτές να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν στην Αθήνα. Ωστόσο, τα βασικά αγκάθια, παραμένουν στο τραπέζι, καθώς η τρόικα δεν έχει υποχωρήσει στις απαιτήσεις της για κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά, να προχωρήσουν οι 5.500 απολύσεις, αλλά και το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο και νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.
Keywords
Τυχαία Θέματα