Αβραμοπουλος : αλλοι 100.000 μεταναστες στην ελλαδα το μαρτιο

10:46 6/3/2016 - Πηγή: Fimotro
Το μήνυμα ότι "η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, καθώς η Ευρώπη είναι στο πλευρό της" έστειλε ο επίτροπος της Ε.Ε. για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές...
Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκτιμώντας παράλληλα ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου η χώρα μας αναμένεται θα υποδεχθεί άλλους 100.000. Δύο ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες
για το προσφυγικό, μια σύνοδο "εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική για τους μήνες που έρχονται", ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έστειλε σήμερα το μήνυμα από την Αθήνα, ότι "η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, η Ευρώπη είναι στο πλευρό της", καθώς και ότι "δεν υπάρχει καμία περίπτωση ή κίνδυνος για καμία χώρα-μέλος της Σένγκεν να εκδιωχτεί", αλλά "οφείλουν οι χώρες να τηρούν με ευλάβεια όσα προβλέπει ο συνοριακός κώδικας της Σένγκεν".
"Πρέπει να ελέγξουμε τις ροές και να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ρευμάτων", παρατήρησε ο Δ. Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής" και του Ινστιτούτου "Κόνραντ Αντενάουερ", στην οποία συμμετείχε. "Πρέπει,επίσης,να διαφυλάξουμε", συνέχισε, "το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τη ζώνη Σένγκεν". Προϋπόθεση για τη διατήρησή της είναι "η τήρηση των κανόνων που υπάρχουν" και στόχος "ως το τέλος του χρόνου να επιστρέψουμε στην αποκατάσταση της κανονικότητας και της πλήρους εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν".
«Σήμερα, η Ευρώπη δοκιμάζεται. Δοκιμάζεται η συνοχή, η αλληλεγγύη, οι αξίες και οι αρχές της, δοκιμάζεται η ενότητά της", σύμφωνα με τον επίτροπο, ο οποίος συμπλήρωσε ότι "η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή και το ίδιο το ευρωπαϊκό εγχείρημα".
Όπως υπογράμμισε ο Δ. Αβραμόπουλος, η προσφυγική κρίση αιφνιδίασε "την Ευρώπη και τα κράτη-μέλη. Δεν είχαν προετοιμαστεί γι' αυτό". Ωστόσο, από τις αρχές του προηγούμενου χρόνου η Επιτροπή με γρήγορους ρυθμούς κατήρτησε την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση και κάλεσε τα κράτη- μέλη να συνεργαστούν. "Όταν ήρθε η ώρα της εφαρμογής,όμως,τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά".
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητά τρόπους για να δημιουργηθούν νόμιμοι δρόμοι των προσφύγων προς την Ευρώπη, υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος και ζήτησε η επανεγκατάσταση να αφορά όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά και την Αμερική, τη Λατινική Αμερική και τον Καναδά, "γιατί όλος ο ασφαλής κόσμος πρέπει να είναι φιλόξενος για τους πρόσφυγες".
Keywords
Τυχαία Θέματα