"ασκησεισ" εθνικης συστρατευσης η αυξηση κεφαλαιου της εθνικης

12:16 22/4/2013 - Πηγή: Fimotro
Από το : financialreport.gr
Σε μείζον πολιτικό, οικονομικό και εθνικό ζήτημα έχει αναχθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, με τη διοίκηση και κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες να έχουν συστρατευθεί για την κάλυψη...
του ελάχιστου 10% των κεφαλαιακών αναγκών. Μάλιστα, η ημερομηνία 29 Απριλίου θεωρείται εξαιρετικά κρίσισμη καθώς τότε η διοίκηση θα πρέπει να απαντήσει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το αν εκτιμά ότι η αύξηση θα καλύψει τον ελάχιστο στόχο του 10% ή όχι.

Τις
τελευταίες ημέρες παρατηρείται έντονη κινητικότητα και συνεχείς επαφές ανάμεσα στη διοίκηση και επιχειρηματίες που θα έβλεπαν θετικά να στηρίξουν την τράπεζα, όχι για οικονομικούς λόγους, προκειμένου να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια για να καλυφθεί το ελάχιστο ποσό των 785,6 εκατ. ευρώ που απαιτείται για να μείνει ιδιωτική η τράπεζα. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογες κινήσεις γίνονται και από το Μαξίμου, κορυφαία στελέχη του οποίου καλούν για συστράτευση και συμμετοχή στην ΑΜΚ της Εθνικής, δίνοντας ιδιαίτερο πολιτικό βάρος στο στόχο.

Από τη στιγμή που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έδωσε το πράσινο φως στην Εθνική Τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, ο κ. Τουρκολιάς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους μεγαλύτερους πελάτες της τράπεζας. Μίλησε στον καθένα χωριστά για την εθνική προσπάθεια που γίνεται ώστε να παραμείνει σε ελληνικό έλεγχο η Εθνική και τους ζήτησε να συμβάλουν και αυτοί από την πλευρά τους.

Πληροφορίες του financialreport.gr μάλιστα κάνουν λόγο ότι υπάρχει ενδιαφέρον από εγχώριους επιχειρηματίες, εξέλιξη που φέρνει την Εθνική πιο κοντά στο στόχο της κάλυψης του 10% της ΑΜΚ, παρά το γεγονός ότι επισήμως η διοίκηση της τράπεζας ούτε έχει διαψεύσει αλλά ούτε έχει επιβεβαιώσει αυτές τις φήμες.

Ανάμεσα στα ονόματα που έχουν αναφερθεί, και τα οποία δείχνουν διάθεση να στηρίξουν την ΑΜΚ της Εθνικής είναι αυτό του Τέλη Μυστακίδη της Glencore, της οικογένειας Λάτση, Ο Ι. Μελισσανίδη και του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Μυστακίδης βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα και πραγματοποίησε συνάντηση με τη διοίκηση της Εθνικής, εμφανιζόμενος θετικός στο να συμμετάσχει στην ΑΜΚ, αφού οι καλές σχέσεις και το καλό όνομα του κ. Τουρκολιά αποτελεί εχέγγυο στην προσπάθεια αυτή.

Επιπλέον, ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες επιχειρηματίες εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής. Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη τριών εργοστασίων τσιμέντου στη Ρωσία, τον ελληνικής καταγωγής Φιλάρετο Καλτσίδη, ο οποίος είναι και στενός φίλος του Αχιλλέα Κωνσταντόπουλου.

Το εγχείρημα σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς η Εθνική έχει αρνητική καθαρή θέση 2,8 δισ ευρώ, προοπτική που σημαίνει ότι μέρος των 790 εκατ. ή 28% θα χάσει αυτόματα την αξία του. Αυτό σημαίνει ότι οι μέτοχοι της θα χρειαστεί να καλύψουν συνολικά 10,3 δισ. ευρώ ή συνολικά 11,2 δισ. ευρώ μαζί με τις προνομιούχες μετοχές. Γι' αυτό άλλωστε η πολιτική που ακολουθείται από τους ανθρώπους της Εθνικής και την κυβέρνηση έχει ως βασικό διακύβευμα την αξιοποίηση του εθνικού τραπεζικού πυλώνα.
Keywords
Τυχαία Θέματα