''ας μεινουμε στο plan a για τον εοπυυ''...

.Να σταματήσουν την απεργία κάλεσε τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει τις λεπτομέρειες της μεταρρύθμισης...

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι, αν κάποιοι εκτιμούν ότι έχει έρθει η ώρα να εκβιάσουν την κυβέρνηση, το κράτος και τον υπουργό, τότε η κυβέρνηση, το κράτος και ο υπουργός θα αντιδράσουν. Ερωτηθείς σχετικά με προηγούμενη δήλωσή του περί «Plan B» εάν δεν σταματήσει η απεργία,
δήλωσε χαρακτηριστικά «ας μείνουμε στο “Plan A”».
Μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Κ. Θεοδοσιάδη, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι κατανοεί ότι η χθεσινή ανακοίνωση της έκθεσης του ΟΟΣΑ προκάλεσε ανησυχίες, αλλά οι τελικές αποφάσεις για τα θέματα των φαρμακείων λαμβάνονται με κύριο γνώμονα της προστασίας της δημόσιας υγείας από το υπουργείο, οπότε δεν χρειάζεται να υπάρχουν υπερβολικές ανησυχίες.
«Ο διάλογος με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών πάντα συνεχίζεται. Εκπλήξεις δεν πρόκειται να υπάρξουν, ούτε αιφνιδιασμοί» τόνισε.
Από πλευράς του, ο κ. Θεοδοσιάσης εξέφρασε τις ανησυχίες του φαρμακευτικού κόσμου σχετικά με την έκθεση- πρόταση του ΟΟΣΑ, καθώς «τα ζητήματα που θέτει θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, επειδή είναι προφανές ότι η δημόσια υγεία και η διάθεση των φαρμάκων δε μπορεί να γίνεται από τα χέρια του μπακάλη».
Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες ώστε ο υπουργός Ανάπτυξης να μην έχει καμία ανάμειξη και καμία σχέση σε θέματα υγείας και φαρμάκων.
«Το φάρμακο υπάγεται στο υπουργείο Υγείας με το οποίο συζητάμε, βρίσκουμε λύσεις αλλά η συμμετοχή του Υπουργείου Ανάπτυξης τον τελευταίο χρόνο δημιουργεί μόνο προβλήματα και στη δημόσια υγεία και στη λειτουργία των φαρμακείων» κατέληξε.
Υπενθυμίζεται ότι στις προτάσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ περιλαμβάνεται η πλήρης απελευθέρωση της πώλησης και της διαμόρφωσης των τιμών των εκατοντάδων μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ώστε αυτά να πωλούνται πλέον και στα σούπερ μάρκετ, όπως ήδη έχει επιτραπεί με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Υγείας για τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός «κειμένου» ο Άνχελ Γκουρία, γενικός γραμματέας του Οργανισμού, τάχθηκε υπέρ και της πώλησης συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ, ακόμη και της παρασκευής φαρμάκων ιδιωτικής ετικέτας.
Αμέσως μετά τη συγκεκριμένη αναφορά, κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης υπογράμμιζαν ότι η απελευθέρωση θα αφορά μόνο τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Στον κλάδο των φαρμακείων, ο ΟΟΣΑ εισηγείται επίσης την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, την κατάργηση του μέγιστου αριθμού των αδειών κ.ο.κ.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα