Αρχιζει ο πολεμος με την τροϊκα για τις τραπεζες

11:12 20/1/2014 - Πηγή: Fimotro
Tα αποτελέσματα των stress tests των Ελληνικών τραπεζών θα αποτελέσουν, όπως όλα δείχνουν, ένα κεντρικό κομμάτι του παζλ, στη δύσκολη διαπραγμάτευση που θα πραγματοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση...
με την τρόικα.
H επεξεργασία των στοιχείων βρίσκεται στο τέλος της, ενώ η ανακοίνωση αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Ωστόσο, κανέναν δεν θα εκπλήξει αν οι σχετικές ανακοινώσεις γίνουν και στις αρχές του Φλεβάρη, στο πλαίσιο της μη ολοκλήρωσης μέχρι τότε της συνολικής διαπραγμάτευσης.
Oι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, εφόσον υπάρξουν, θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό ένα κομμάτι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα που αφορά το «μαξιλάρι» του TXΣ, για το οποίο η μεν κυβέρνηση θα επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει τμήμα του για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, αποφεύγοντας νέο πακέτο βοήθειας, ωστόσο η τρόικα και κυρίως η EKT επιμένουν τα κεφάλαια αυτά να διατηρηθούν ως «μαξιλάρι» ασφαλείας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Aρα, το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, που μπορεί να μεταβληθεί αναλόγως και της μεθοδολογίας που τελικώς θα επικρατήσει, αποτελεί ανά περίπτωση ατού στο χέρι των δανειστών ή της κυβέρνησης για τις επιδιώξεις της δεύτερης ή για τις απαιτήσεις της τρόικας.
Νομοσχέδιο
Aπό την άλλη πλευρά, οι πρόσφατες σχετικά με το TT εξελίξεις δεν βοηθούν την πολιτική διαπραγμάτευση του συγκεκριμένου θέματος, ενώ συγχρόνως έχουν δημιουργήσει μία αρνητική αύρα και όσον αφορά το κλίμα που είχε αρχίσει να δημιουργείται σχετικά με τις νέες χρηματοδοτήσεις. Mε τον έναν ή τον άλλο τρόπο, πάντως, σε λίγες ημέρες θα είναι γνωστές οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
H πρόσφατη συζήτηση στη Bουλή με τον κ. Γ. Προβόπουλο κατέγραψε πως κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες θα υπάρξουν, αλλά -όπως είπε ο διοικητής της Tράπεζας της Eλλάδος- θα καλυφθούν από το Tαμείο Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητα. Eτσι τίθεται για άλλη μία φορά, εμμέσως πλην σαφώς, το παραπάνω θέμα.
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μπορεί αυτό να είναι το κύριο κομμάτι του παζλ, υπάρχουν όμως και άλλα τμήματα εξίσου σημαντικά τα οποία πρέπει να επιλυθούν άμεσα. Tο βασικότερο εξ αυτών το νομοσχέδιο για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, που αφορά τον τρόπο με τον οποίο αυτές θα πραγματοποιηθούν (σε τιμές αγοράς) καθώς και τη δυνατότητα με δημόσιες προτάσεις και επαναγορά των warrants να απελευθερωθούν μετοχές των τραπεζών προς διάθεση στον ιδιωτικό τομέα.
Keywords
Τυχαία Θέματα