Αρχιζει η απαντληση των καυσιμων στο μυσοβυθισμενο costa concordia

06:42 24/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Το «πράσινο» φως για την απάντληση των καυσίμων από τις δεξαμενές του Costa Concordia δόθηκε σε σύσκεψη εμπειρογνωμόνων και η διαδικασία για την απομάκρυνση 2.380 τόνων μαζούτ θα...
αρχίσει ενδεχομένως την Τρίτη, ταυτόχρονα με τη συνέχιση των ερευνών για τους αγνοούμενους. Οι διασώστες εντόπισαν τις σορούς άλλων δύο γυναικών στο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο· σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής επίσημο απολογισμό οι νεκροί είναι 15 και τουλάχιστον 20 οι
αγνοούμενοι, ωστόσο είναι πιθανό να υπήρχαν και μη καταγεγραμμένοι επιβάτες στο πλοίο.

Ο συντονιστής των ερευνών, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Φράνκο Γκαμπριέλι, ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι έδωσε το «πράσινο φως» για την απάντληση των καυσίμων από τις δεξαμενές του πλοίου, δραστηριότητα που όπως δήλωσε είναι «απολύτως συμβατή» με τη συνέχιση των ερευνών για τους αγνοούμενους.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι αρχές μπόρεσαν να επαληθεύσουν ότι το πλοίο έχει σταθεροποιηθεί και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να γλιστρήσει, γεγονός που επιτρέπει τις δραστηριότητες και στα δύο μέτωπα: τις έρευνες για τους αγνοούμενους και την εκκένωση των δεξαμενών του Concordia, οι οποίες είναι γεμάτες με 2.380 τόνους μαζούτ.

«Δεν υπάρχει ανάγκη για εξωτερικές επεμβάσεις για να ενισχυθεί η σταθερότητα του πλοίου, ούτε υπάρχει κίνδυνος βύθισης [του Concordia] προς τα ρηχά νερά» επισήμανε ο Γκαμπριέλι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το νησί Τζίλιο.

Ο Φράνκο Γκαμπριέλι ανακοίνωσε, επίσης, πως οι διασώστες εντόπισαν τις σορούς άλλων δύο γυναικών στο κατάστρωμα 4 του κρουαζιερόπλοιου, κοντά στο Ίντερνετ καφέ.

Οι δύτες του Πολεμικού Ναυτικού που επιχειρούν στο Costa Concordia χρησιμοποίησαν νωρίτερα τη Δευτέρα εκρηκτικά στο κύτος του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia για να φθάσουν στη γέφυρα, όπου βρίσκονται τα εστιατόρια, με την ελπίδα να εντοπίσουν αγνοούμενους.

Οι έρευνες στο κύτος του πλοίου, διεξάγονται υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και με αργό ρυθμό εξαιτίας των τεραστίων διαστάσεων του κρουαζιερόπλοιου, το οποίο έχει μήκος όσο τρία γήπεδα ποδοσφαίρου και είναι ψηλό όσο ένα κτίριο 20 ορόφων. Σύμφωνα με τους δύτες υπάρχει φοβερή δυσοσμία στο σημείο του ναυαγίου.

Σύμφωνα με τους διασώστες, οι πιθανότητες να βρεθούν κάποιοι αγνοούμενοι ζωντανοί είναι μηδαμινές, δέκα ημέρες μετά το ναυάγιο. Ένα ωκεανογραφικό σκάφος εφοδιασμένο με κάμερες υψηλής ανάλυσης αναμένεται να σταλεί στον πυθμένα της θάλασσας για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν παγιδευμένα πτώματα κάτω από το 114.500 τόνων πλοίο.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προσωρινό απολογισμό, οι νεκροί είναι 15 και τουλάχιστον 20 οι αγνοούμενοι. Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί μπορεί να αλλάξουν, καθώς είναι πιθανό στο πλοίο να υπήρχαν μη καταγεγραμμένοι επιβάτες.

Πάντως εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρείας Costa Crociere, αρνήθηκαν ότι επετράπη η επιβίβαση στο πλοίο ατόμων χωρίς να ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία.

Το ναυάγιο του πολυτελούς κρο
Keywords
Τυχαία Θέματα