Αποκλιμακωνονται τα επιτοκια για επιχειρηματικα δανεια

09:59 11/9/2013 - Πηγή: Fimotro
Μπορεί οι «κρουνοί» της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων να μην έχουν ανοίξει, όμως οι τράπεζες πραγματοποιούν τα πρώτα ουσιαστικά βήματα προκειμένου να καταστήσουν φθηνότερο το χρήμα κυρίως για τις...
επιχειρήσεις στο πλαίσιο της μεγάλης στενότητας ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά.
Σε μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων προχώρησε και η Eurobank, ενώ υπενθυμίζεται πως μία εβδομάδα νωρίτερα (με ισχύ
από 1η Σεπτεμβρίου ) κίνηση μείωσης των επιτοκίων χρηματοδότησης επιχειρήσεων και των πιστωτικών καρτών είχε ανακοινώσει και η Τράπεζα Πειραιώς. Η Eurobank ανακοίνωσε χθες μείωση και των επιτοκίων καταθέσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurobank, το βασικό επιτόκιο κεφαλαίου κίνησης μειώνεται κατά 0,25 της μονάδας, ενώ μειώνονται τα βασικά επιτόκια χορηγήσεων μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών κατά 0,25 της μονάδας. Συγχρόνως η τράπεζα μείωσε κατά 0,08 της μονάδας τα επιτόκια λογαριασμών ιδιωτών τρεχούμενων και ταμιευτηρίου καθώς και τους λογαριασμούς όψεως επαγγελματιών κατά 0,08 της μονάδας σε επίπεδο μέσου όρου. Η μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων θα ισχύσει από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013, ενώ τα νέα επιτόκια καταθέσεων θα ισχύσουν από 30 Σεπτεμβρίου 2013. Τη μείωση αυτή αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες.
Κεφάλαια
Στόχος τόσο των τραπεζών όσο και της κυβέρνησης παραμένει η τόνωση της επιχειρηματικότητας, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως το γεγονός ότι το κλίμα δεν έχει ακόμη ωριμάσει προκειμένου οι τράπεζες να βγουν στις αγορές δυσκολεύει την προώθηση νέων κεφαλαίων για τόνωση της επιχειρηματικότητας. Βεβαίως την ίδια στιγμή επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν νέα επιχειρηματικά projects προς χρηματοδότηση και οι τράπεζες τα αιτήματα που εξετάζουν είναι κυρίως αναχρηματοδοτήσεις παλαιότερων δανείων.
Μολονότι ξεκαθαρισμένες προθέσεις δεν υπάρχουν, μία βάσιμη εκτίμηση αποτελεί πως τα επιτόκια χορηγήσεων, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό, στόχος είναι να μειωθούν έως και 2% προς το τέλος του έτους. Προς αυτήν άλλωστε την κατεύθυνση συνηγορεί και η συνεχής μείωση των επιτοκίων καταθέσεων από όλες τις τράπεζες. Υπενθυμίζεται πως οι τράπεζες σε προθεσμιακές καταθέσεις 1,5 χρόνο πριν έδιναν επιτόκια που άγγιζαν το 7%, ενώ τώρα μόλις ξεπερνούν το 3% και η τάση παραμένει αποκλιμακούμενη. Πάντως, οι τράπεζες εκτός από την έλλειψη ρευστότητας που έχουν να αντιμετωπίσουν -με δεδομένη και τη μείωση των καταθέσεων διαχρονικά μέσα στην κρίση- έχουν να αντιμετωπίσουν και προβλήματα στην πιστοληπτική ικανότητα των επιχειρήσεων, η οποία προφανώς έχει πληγεί λόγω κρίσης.
Η κρίση βρήκε τη συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων υπερδανεισμένες. Ωστόσο και για εκείνες τις εταιρείες που δεν ήταν υπερδανεισμένες, η μείωση του τζίρου μετέβαλε προς το χειρότερο τους δείκτες που εξετάζουν οι τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτήσουν.
Βιωσιμότητα
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν στην αγορά οι μεγάλες επιχειρήσεις δανείζονται από 3 εκατ. ευρώ έως περίπου 150 εκατ. ευρώ και τα επιτόκια κινούνται από 4%-7%. Οι μεσαίες επιχειρήσεις δανείζονται από 300.000 ευρώ έως περίπου 30 εκατ. ευρώ, σε ένα εύρος 5,5%-6%. Για τις μικρές επιχειρήσεις αυτές δανείζονται ως 50.000 ευρώ με εύρος επιτοκίου 8%-10%. Το επιτόκιο στον δανεισμό επιχειρήσεων αυξάνει ή μειώνεται αναλόγως της βιωσιμότητας της επιχείρησης, τις ταμειακές της ροές αλλά και τις εγγυήσεις που παρέχει στην τράπεζα.
Keywords
Τυχαία Θέματα