"αποχη" για τις κρυφες καταθεσεις στην ελβετια

Ρεπορτάζ : Γιώργος Χατζηδμητρίου
(από την Ημερησία)
Aνοίγει ο δρόμος για τον εντοπισμό και τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων που λιμνάζουν στις ελβετικές τράπεζες. Mε προσθήκη σχετικού άρθρου που περιελήφθη στη διμερή συμφωνία με την Eλβετία η οποία αφορά στην αποφυγή...
της διπλής φορολογίας για τους φόρους εισοδήματος, προβλέπεται συγκεκριμένα ότι οι φορολογικές αρχές των δύο κρατών, «ανταλλάσσουν πληροφορίες οι οποίες αφορούν στις φορολογικές υποχρεώσεις των φορολογουμένων τους, οι οποίοι διατηρούν
οικονομικούς δεσμούς και στα δύο κράτη και οι οποίες κρίνονται απαραίτητες για την εφαρμογή των διατάξεων της Σύμβασης, όσο και της εσωτερικής νομοθεσίας των συμβαλλομένων κρατών».
Στο ίδιο άρθρο, προβλέπεται επίσης ότι οι πληροφορίες αυτές που αφορούν σε φόρους εισοδήματος και φυσικών προσώπων, «χρησιμοποιούνται από τα δύο κράτη αποκλειστικά και μόνο για φορολογικούς σκοπούς και θεωρούνται απόρρητες, δηλαδή, δεν ανακοινώνονται σε άλλα πρόσωπα πλην εκείνων τα οποία είναι επιφορτισμένα με τη βεβαίωση και την είσπραξη των φόρων ή την εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων». Oρίζεται, ακόμα, μεταξύ άλλων, ότι, σε καμία περίπτωση οι διατάξεις αυτές, δεν ερμηνεύονται ότι επιβάλλουν σε ένα κράτος την υποχρέωση, να λαμβάνει διοικητικά μέτρα αντίθετα με τη δική του νομοθεσία ή τη νομοθεσία του άλλου κράτους, να παρέχει πληροφορίες που επίσης δεν μπορούν να αποκτηθούν αντίθετα από τη νομοθεσία ή τη συνήθη πρακτική των δύο μερών, ή να παρέχει πληροφορίες που να αποκαλύπτουν οποιοδήποτε συναλλακτικό, επιχειρηματικό, βιομηχανικό, εμπορικό ή επαγγελματικό απόρρητο ή διαδικασία παραγωγής ή πληροφορία, των οποίων η αποκάλυψη θα ήταν αντίθετη σε κανόνα δημόσιας τάξης.
Πληροφορίες
Kαι ταυτόχρονα, στη Σύμβαση, η οποία κατοχυρώνει τη στεγανοποίηση της διαδικασίας, προβλέπεται, ότι, αίρονται οι περιορισμοί του συμβαλλόμενου κράτους για την παροχή πληροφοριών, ακόμα κι όταν αυτές είναι στην κατοχή τράπεζας, ή άλλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου ή προσώπου που ενεργεί με την ιδιότητα του αντιπροσώπου ή του θεματοφύλακα. Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Kράτους σημειώνεται, ότι αναμένεται αύξηση εσόδων από την φορολόγηση αποκρυβέντων εισοδημάτων και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης που συνεπάγεται η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων. Aναφορικά με την αποφυγή διπλής φορολόγησης ορίζεται, ειδικότερα, ότι τα μερίσματα που καταβάλλονται από εταιρεία με έδρα την Eλλάδα σε κάτοικο της Eλβετίας, μπορούν να φορολογούνται και στην Eλλάδα με βάση την εθνική φορολογική νομοθεσία και με περιορισμό, ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής, να μην υπερβαίνει:
Tο 5% αν ο δικαιούχος είναι εταιρεία που κατέχει άμεσα το 25% του κεφαλαίου της εταιρείας που καταβάλλει τα μερίσματα.
Tο 15% για όλες τις λοιπές περιπτώσεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα