Απερριψε το στε την ανακληση της επιστρατευσης των καθηγητων...

19:40 13/5/2013 - Πηγή: Fimotro
...ΦΟΒΕΡΗ ΕΚΠΛΗΞΗ, ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΚΑΝΕΙΣ...
Έχασε την πρώτη νομική «μάχη» η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), καθώς ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε το αίτημα της Ομοσπονδίας για έκδοση προσωρινής διαταγής, που θα «πάγωνε»...
την απόφαση της κυβέρνησης για επίταξή τους, εν όψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Η ΟΛΜΕ έχει καταθέσει στο ΣτΕ αίτηση αναστολής των
αποφάσεων για επίταξη, αλλά και αίτηση ακύρωσης. Η τελευταία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις στις 7 Ιουνίου 2013 με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηρακλή Τσακόπουλο.

Στην προσφυγή της, η ΟΛΜΕ υπογραμμίζει ότι η πολιτική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών και η επίταξη των προσωπικών τους υπηρεσιών όπως και η επίταξη της χρήσης ακινήτων και κινητών μέσων που είναι απαραίτητα για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, κ.ά.

Ακόμη, η ΟΛΜΕ στην αίτησή της υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμιά «έκτακτη ανάγκη» όπως προβλέπει η νομοθεσία για την επιστράτευσή των εκπαιδευτικών και επισημαίνει ότι η όλη κατάσταση θα είχε αποφευχθεί εάν υπήρχε διάλογος από την πλευρά της κυβέρνησης και το θέμα είχε οδηγηθεί στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
Την ίδια ώρα, την ανάγκη να επικοινωνήσουν με τους μαθητές φαίνεται ότι αισθάνθηκαν τα μέλη της ΟΛΜΕ, που έδωσαν στη δημοσιότητα σχετική επιστολή. Σε αυτήν αναφέρουν, μεταξύ άλλων:

«Φίλε μαθητή/ φίλη μαθήτρια,

Θα ήθελα να σου εξηγήσω για ποιους λόγους αναγκαστήκαμε εμείς, οι καθηγητές σου, να ξεκινήσουμε αυτό τον δύσκολο απεργιακό αγώνα. Αυτό βέβαια δεν είναι αρκετό. Θα ήθελα να μάθω κι εγώ τη γνώμη σου, ιδίως αν είναι διαφορετική από τη δική μου. Σου ζητώ όμως πρώτα να ξοδέψεις δυο λεπτά για να με ακούσεις.

Σε συναντώ καθημερινά στην τάξη, ανταμώνουμε στους διαδρόμους και στις σκάλες, στη αυλή του σχολείου μας. Με ενώνουν μαζί σου κοινές έγνοιες για το μάθημα της ημέρας, οι χαρές και οι λύπες της σχολικής καθημερινότητας. Ακόμα κι αυτά που κάποιες στιγμές φαίνεται να μας χωρίζουν συχνά γίνονται αφορμή για να συνδεθούμε στενότερα.

Κάποιες φορές στο σχολείο κυριαρχεί η ένταση, οι κραυγές δυναμώνουν, οι παλάμες σφίγγουν, το βλέμμα αγριεύει. Θα έχει περάσει, ασφαλώς, από το νου σου ότι τις περισσότερες φορές αυτές οι συγκρούσεις έχουν τη ρίζα τους έξω από το σχολείο, στο σπίτι, στη γειτονιά, στην καθημερινή ζωή. Και υπάρχουν λόγοι γιʼ αυτό. Ιδίως στις μέρες μας, η επιβίωση συχνά γίνεται ένας καθημερινός εφιάλτης.

Οι γονείς συζητούν ολοένα στο σπίτι για νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, για μεγαλύτερη φτώχεια, για το φόβο της απόλυσης. Οι μεγαλύτεροι φίλοι σου ομολογούν πόσο δύσκολο είναι να βρεις μια όποια δουλειά, κι ας έχεις ένα σωρό πτυχία. Μόνη διέξοδο βλέπουν στη μετανάστευση. Αλλά και συ ο ίδιος παρατηρείς το χαρτζιλίκι σου να λιγοστεύει, το σπίτι σου μέρα τη μέρα να αδειάζει. Και την ίδια ώρα οι υπουργοί μας κάνουν λόγο για νέες περικοπές και νέα μέτρα, που σχεδιάζει να επιβάλει η τρόικα, ή για δημόσια περιουσία που πρέπει να ξεπουληθεί».

Στους δρόμους οι καθηγητές

Το απόγευμα στις 7, οι καθηγητές πραγματοποιούν συγκέντρωση στα γραφεία της ΟΛΜΕ (Ερμού και Κορνάρου). Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματίσει την ίδια ώρα στην Ομόνοια και το ΠΑΜΕ. Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν ακόμη στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Στο πλευρό των καθηγητών, κατά της απόφασης επιστράτευσής τους, έχουν ταχθεί με ανακοινώσεις τους οι νοσοκομειακοί γιατροί, σωματεία εργαζομένων στους ΟΤΑ, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, μαθητικοί σύλλογοι, το συνδικαλιστικό κίνημα των μαθητών που πρόσκειται στο ΚΚΕ (ΜΑΣ), η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και οι Αγανακτισμένοι Μοτοσικλετιστές.

Από την Τετάρτη η επίταξη

Εν τω μεταξύ, διευκρινίσεις για την επίταξη των καθηγητών δίνει το υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα:

Με την παρ. 1 της υπ’ αριθμ. 6212/11.5.2013 (ΦΕΚ 1140Β’) απόφασης του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, επιτάσσονται, από τη 12η μεσημβρινή της 15ης Μαΐου 2013, έως την έκδοση νεώτερης απόφασης, οι προσωπικές υπηρεσίες του συνόλου των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στις θέσεις όπου υπηρετούν, ανακοινώθηκε σήμερα απ το υπουργείο Παιδείας.

Σχετικά με την ανωτέρω διάταξη, το υπουργείο με την ίδια ανακοίνωση διευκρινίζει τα εξής:

A. Οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οφείλουν να παρουσιαστούν και να ασκούν τα καθήκοντά τους στις θέσεις όπου υπηρετούν.

Ειδικά, οι αποσπασμένοι ή όσοι έχουν διατεθεί εκπαιδευτικοί οφείλουν να παρουσιαστούν και να ασκούν τα καθήκοντά τους στις θέσεις όπου αυτοί έχουν αποσπαστεί ή διατεθεί, αντίστοιχα.

B. Όλες οι θεσμοθετημένες άδειες που έχουν νομίμως χορηγηθεί πριν από τη δημοσίευση της υπ’ αριθμ 281/11.5.2013 (Β’ 1139) απόφασης Πρωθυπουργού και της υπ’ αριθμ. 6212/11.5.2013 (ΦΕΚ 1140Β’) απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ήτοι την 11η Μαΐου 2013), δεν θίγονται εξ αφορμής της πολιτικής κινητοποίησης, για το χρονικό διάστημα που αυτές έχουν χορηγηθεί.

«Non paper» του υπουργείου Παιδείας κάνει λόγο για ανυπόστατες φήμες περί των μεταθέσεων εκπαιδευτικών

Στα χέρια αρκετών εκπαιδευτικών βρίσκονται ήδη τα δελτία επιστράτευσης, κυρίως σε αυτούς που κατοικούν στην επαρχία. Τα δελτία διανέμονται είτε στα σπίτια είτε στα σχολεία, ενώ αύριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η αποστολή και στην Αθήνα, καθώς η επίταξη θα ισχύσει από την Τετάρτη.

Διευκρινίσεις δε, σχετικά με την επίταξη των εκπαιδευτικών, δίνει το υπουργείο Παιδείας με σημερινό έγγραφό του.

Οπως αναφέρεται στο κείμενο, «με την παρ. 1 της υπ' αριθμ. 6212/11.5.2013 (ΦΕΚ 1140Β') απόφασης του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, επιτάσσονται, από τη 12η μεσημβρινή της 15ης Μαΐου 2013, έως την έκδοση νεότερης απόφασης, οι προσωπικές υπηρεσίες του συνόλου των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στις θέσεις όπου υπηρετούν».

Παράλληλα όμως διευκρινίζεται ότι:

«α. Οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οφείλουν να παρουσιαστούν και να ασκούν τα καθήκοντά τους στις θέσεις όπου υπηρετούν.

Ειδικά, οι αποσπασμένοι ή όσοι έχουν διατεθεί εκπαιδευτικοί οφείλουν να παρουσιαστούν και να ασκούν τα καθήκοντά τους στις θέσεις όπου αυτοί έχουν αποσπαστεί ή διατεθεί, αντίστοιχα.

β. Όλες οι θεσμοθετημένες άδειες που έχουν νομίμως χορηγηθεί πριν από τη δημοσίευση της υπ' αριθμ. 281/11.5.2013 (Β' 1139) απόφασης Πρωθυπουργού και της υπ' αριθμ. 6212/11.5.2013 (ΦΕΚ 1140Β') απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ήτοι την 11η Μαΐου 2013), δεν θίγονται εξ αφορμής της πολιτικής κινητοποίησης, για το χρονικό διάστημα που αυτές έχουν χορηγηθεί

Την ίδια ώρα, με «non paper» το υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίζει ως «ανυπόστατες και εκ του πονηρού οι φήμες, που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, για ανάκληση του Προεδρικού Διατάγματος, για τις μεταθέσεις των υπεράριθμων εκπαιδευτικών των δημοσίων σχολείων».

»Η υποβολή στο ορθό με συντακτικές και εννοιολογικές διορθώσεις παγίως πραγματοποιείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με επανυποβολή και ανάκληση της προηγούμενης υποβολής».

»Το Υπουργείο Παιδείας επέλεξε πάντα τις «καθαρές κουβέντες» με τους εκπαιδευτικούς και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ. Ενέργειες μικροπολιτικές, παραπολιτικές και πισωγυρίσματα αφορούν άλλους και όχι την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας».

Επίσης, μετά την απόφαση του ΣτΕ να απορρίψει την αίτηση της ΟΛΜΕ για ακύρωση της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών και τη διαμάχη περί αντισυνταγματικότητας, πηγές του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν ότι:

«Α. Για τον υπουργό Παιδείας και την κυβέρνηση αυτό που έχει μέγιστη σημασία είναι η ηρεμία των υποψηφίων. Γι' αυτό και δεν πυροδοτεί παραπολιτική διαμάχη με την ΟΛΜΕ. Επιλέγει τη στάση της υπεύθυνης σιγής.
Β.Άλλωστε, όλα έχουν πάρει το δρόμο τους, απεγκλωβίζοντας τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Κυρίως τους μαθητές που αγωνιούν και ετοιμάζονται για την Παρασκευή.
Γ.Η απόφαση του πρωθυπουργού για επιστράτευση των εκπαιδευτικών δεν έχει ηττημένους, παρά μόνο νικητές. Νικητές είναι αφενός οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούσαν και επιθυμούν να μην εγκλωβιστούν στα συντεχνιακά γυμνάσια του 11μελους Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ. Αφετέρου και πρωτίστως νικητές είναι οι μαθητές που απρόσκοπτα συνεχίζουν την προετοιμασία τους».

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις μεταθέσεις των υπεράριθμων εκπαιδευτικών των Δημοσίων σχολείων (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) ανακάλεσε, με έγγραφό του προς το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος.

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που είχε κατατεθεί στις 22 Απριλίου για επεξεργασία, καθορίζει τις προϋποθέσεις μεταθέσεων των υπεράριθμων εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που πλεονάζουν ή είναι περισσότεροι από τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις (υπεράριθμοι).
Πηγή : protothema.g
Keywords
υπουργείο παιδείας, ολμε, πανελλαδικες 2012, επιταξη, ιουνίου, ηρακλης, ομεδ, υπουργοι, νέα, τροικα, παμε, θεσσαλονικη, πατρα, ΟΤΑ, ΚΚΕ, συριζα, αγανακτισμενοι, διευκρινίσεις, φεκ, μαΐου, ήτοι, σχολεια, αθηνα, επιστρατευση, απρόσκοπτα, protothema, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 7 απριλιου, αγανακτισμενοι στο συνταγμα, αγανακτισμενοι πολιτες, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, μειωση μισθων, η ημέρα της γης, σχεδιο αθηνα, το θεμα, αιτηση, γνωμη, δουλεια, ηγεσια, θεμα, καθημερινη, νεα μετρα, ολμε, υπουργείο παιδείας, φημες, φτωχεια, ωρα, απρόσκοπτα, αφορμη, βλεμμα, γειτονια, γινεται, γινονται, γιατροι, γονεις, γραφεια, διαστημα, διευκρινίσεις, δικη, εγγραφο, υπαρχει, εξετασεις, εφιαλτης, ζωη, ιδια, υπηρεσιες, ηρεμια, κυβερνηση, κειμενο, κινηση, λογο, μαζι σου, μαΐου, νεολαια, νομικη, παντα, ομονοια, παμε, ριζα, συγκεκριμενα, συγκεντρωση, σπιτι, σπιτια, συλλογοι, σχεδιο, σχολειο, τμημα, υπουργος παιδειας, αυλη, φιλοι, υπουργειο, ιουνίου, πηγες, πληροφοριες, protothema, σωρο, θεσεις, χερια
Τυχαία Θέματα