Αντιστροφη μετρηση για περικοπες 11,6 δις ευρω

10:14 26/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Ετοιμη έως το τέλος της εβδομάδας πρέπει να έχει η κυβέρνηση την πρώτη φάση της μελέτης για την εξοικονόμηση 6,3 δισ. ευρώ από την περικοπή αντίστοιχων δαπανών του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά την περίοδο 2013-14. Για τον σκοπό αυτόν έρχεται...
μάλιστα αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα τεχνικό κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Με τη μελέτη ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τις συνολικές περικοπές 5,5% του ΑΕΠ
ή 11,6 δισ. ευρώ για την ερχόμενη διετία που πρέπει να αποφασιστούν τον Ιούνιο, όπως προβλέπει το Μνημόνιο. Ετσι, ενώ ξεκινά η προεκλογική περίοδος, το υπουργείο Οικονομικών είναι υποχρεωμένο να εφαρμόζει κανονικά τις δεσμεύσεις του Μνημονίου και να προχωρεί σε καταγραφή των δαπανών που μπορεί να περικοπούν.
Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης έστειλε και σχετική επιστολή την περασμένη εβδομάδα, μόλις ανέλαβε τα νέα καθήκοντά του, στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ζητώντας τη συνδρομή τους ώστε να δοθούν τα απαραίτητα στατιστικά στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και να ενεργοποιηθούν οι υπηρεσίες του για να ολοκληρωθεί εγκαίρως και επιτυχώς η μελέτη.
Τη μελέτη έχει αναλάβει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε συνεργασία με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Στόχος είναι να καταγραφούν λεπτομερώς και να αξιολογηθούν οι δαπάνες ανά υπουργείο και φορέα της κυβέρνησης, ώστε ανάλογα να αποφασιστεί πού πρέπει να γίνουν οι περικοπές.
Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που έρχονται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα θα αξιολογήσουν τα ευρήματα της πρώτης φάσης της έρευνας, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει, σε συνεργασία με την τρόικα, η ολοκλήρωσή της.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ. Εκτός από τα 6,3 δισ. ευρώ από κάθε είδους δαπάνες της γενικής κυβέρνησης, ο κ. Σαχινίδης προσδιορίζει στην επιστολή του ότι προβλέπονται και οι εξής περικοπές:
n 3,2 δισ. ευρώ περίπου από τα κοινωνικά προγράμματα.
n 2,1 δισ. ευρώ από την αναδιάρθρωση των διοικητικών δομών του κράτους, στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης, που περιλαμβάνει συγχωνεύσεις και κλείσιμο φορέων.
Μελέτες θα γίνουν για καθέναν από τους παραπάνω τομείς και με βάση αυτές, όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, θα καταρτισθεί το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο θα εγκριθεί από το Κοινοβούλιο στις αρχές του καλοκαιριού.
«Η χώρα έχει αναλάβει την υποχρέωση περιστολής των δαπανών της γενικής κυβέρνησης κατά 5,5% του ΑΕΠ (ή 11,6 δισ. ευρώ) κατά τα έτη 2013 και 2014, προκειμένου να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο επίτευξης και διατήρησης πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ από το 2014 και μετά», επισημαίνει ο κ. Σαχινίδης στους συναδέλφους του.
Keywords
Τυχαία Θέματα