Ανοιξε η συζητηση για την ελαφρυνση του ελληνικου χρεους

15:01 18/8/2015 - Πηγή: Fimotro
Η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνική χρέους έχει πλέον ανοίξει για τα καλά στην Ευρώπη. Ακόμη και η Γερμανίδα καγκελάριος το συζητά πλέον, το ίδιο και ο «σκληρός» υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε...

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ο δρόμος θα είναι εύκολος και αυτό διότι συνδυάζουν τη ρύθμιση του χρέους με μία σειρά από προαπαιτούμενα τα οποία θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα
πριν ξεκινήσει και επίσημα η όλη συζήτηση.
Βέβαια ουδείς πλέον στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα μιλάει για «κούρεμα» ονομαστικής τιμής, αλλά αντίθετα αντιπροτείνουν παρεμβάσεις κυρίως στη διάρκεια των δανείων, αφού όπως σημειώνουν τα επιτόκια ήδη είναι πάρα πολύ χαμηλά και τα περιθώρια περαιτέρω μείωσής τους αφενός είναι ελάχιστα και αφετέρου και να γίνει κάτι τέτοιο ελάχιστη θα είναι η συνεισφορά του στο τελικό αποτέλεσμα.
Παρεμβάσεις
Για πρώτη φορά το Βερολίνο δεν θεωρεί ως θέμα ταμπού το ελληνικό χρέος και κάνει λόγο ανοικτά για την ανάγκη να υπάρξουν δραστικές παρεμβάσεις. Με τον τρόπο αυτό φαίνεται να ικανοποιείται, εν μέρει τουλάχιστον, το πάγιο αίτημα - απαίτηση του ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
«Κατά την άποψη της Γερμανίας, είναι μια επιτυχία ότι δεν μιλάμε τώρα πια για μια ονομαστική διαγραφή χρέους» της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Στ. Ζάιμπερτ.
Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να απορρίπτει το ενδεχόμενο μιας ονομαστικής διαγραφής χρέους της Ελλάδας, ενώ και η Ισπανία, η Φινλανδία και η Σλοβακία αντιτίθενται σε ένα τέτοιο μέτρο. Πάντως, οι όροι που τίθενται για να ανοίξει το θέμα με επίσημο τρόπο είναι η Ελλάδα να προχωρήσει σε ταχείς διαδικασίες τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες και περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο, να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και βέβαια να οικειοποιηθεί το Πρόγραμμα που μέχρι σήμερα... μοιάζει «ορφανό».
Οπως δήλωσε πρόσφατα η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ, «η Αθήνα συνειδητοποίησε ότι η χώρα θα ξανασταθεί στα πόδια της μόνο αν πραγματοποιηθούν μεταρρυθμίσεις», ενώ τάχθηκε για μία ακόμη φορά κατά ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους, «βλέπει» όμως περιθώρια στο ύψος των επιτοκίων και στην αποπληρωμή των πιστώσεων.
Β. Σόιμπλε
Το γεγονός ότι επετεύχθη εν τέλει συμφωνία με την Ελλάδα οφείλεται κατά την άποψη της καγκελαρίου και στον υπουργό Οικονομικό Β. Σόιμπλε. Όπως είπε χαρακτηριστικά, την τελευταία νύχτα των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες βρίσκονταν σε συνεχή επαφή μαζί του. Κατά την άποψή της η ελληνική κυβέρνηση διαφοροποίησε τη στάση της. Εν μέρει και λόγω «της άκαμπτης στάσης πολλών άλλων χωρών-μελών, χάρη στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και χάρη στη γερμανική κυβέρνηση».
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, η Αγκ. Μέρκελ είπε ότι «το ΔΝΤ ήταν παρών στις διαπραγματεύσεις, οπότε στηρίζει και το αποτέλεσμα». Σύμφωνα με την καγκελάριο, η Κρ. Λαγκάρντ είχε πει ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει στο τρίτο δανειακό πακέτο από τη στιγμή που πληρούνται οι προϋποθέσεις. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όσα δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», επισήμανε χαρακτηριστικά η Αγκ. Μέρκελ.
Keywords
Τυχαία Θέματα