Άνοιξαν τα καταστήματα με ραντεβού – sms

08:20 5/4/2021 - Πηγή: Fimotro
Τι αλλάζει από σήμερα στο λιανεμπόριο

Μετά από αρκετό καιρό επαναλειτουργούν σήμερα οι επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο, με την ελπίδα να μη χρειαστεί να ξανακατεβάσουν τα ρολά στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Βάσει της ΚΥΑ και λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού, από σήμερα ισχύουν τα παρακάτω για το λιανεμπόριο:

Επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου

Στις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο «βαθύ κόκκινο» επιτρέπεται η λειτουργία επιχειρήσεων στο λιανεμπόριο μόνο:

α)

με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και

β) με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).

Ωστόσο, αναστέλλεται η λειτουργία των καταστημάτων που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος», καθώς και των εμπορικών κέντρων, των εκπτωτικών καταστημάτων και των εκπτωτικών χωριών, εξαιρουμένων των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ, τα οποία λειτουργούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.

Επίπεδο αυξημένου κινδύνου

Και σε αυτήν την περίπτωση, δηλαδή των περιοχών στο… κόκκινο, επιτρέπεται η λειτουργία επιχειρήσεων λιανεμπορίου μόνο:

α) με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και

β) με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).

Η διαφορά από το επίπεδο πολύ αυξημένου είναι πως εδώ επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών κέντρων, των εκπτωτικών καταστημάτων, των εκπτωτικών χωριών και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος», αλλά μόνο με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος κατόπιν ραντεβού (click away).

Η διαδικασία

Τόσο στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) όσο και στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) η συναλλαγή επιχειρηματία-καταναλωτή περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

1) Καταχώριση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία) ή του ραντεβού είτε μηνύματος (SMS) που φέρει τα εξής στοιχεία: α) επωνυμία, διεύθυνση και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου της επιχείρησης, β) χρονικό διάστημα παραλαβής.

2) Παραλαβή μόνο από ένα άτομο.

3) Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Προβλέπεται προαιρετικό, διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, δηλαδή 7 π.μ. έως 8.30 μ.μ., από τη Δευτέρα έως το Σάββατο, ενώ την Κυριακή τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Πρόσθετα, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των αεροδρομίων της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως για να κάνει τις αγορές του ο καταναλωτής -είτε με click away είτε με click inside- οφείλει για να μετακινηθεί να αποστείλει μήνυμα στον ειδικό, νέο πενταψήφιο αριθμό (13032), που αφορά αποκλειστικά στο λιανικό εμπόριο. Μπορεί να στείλει μόνο ένα μήνυμα ημερησίως, ενώ πρέπει να κάνει τα ψώνια του εντός τριών ωρών.

Σούπερ μάρκετ

Δεδομένης της επανεκκίνησης του λιανεμπορίου αίρονται οι κωδικοί που ήταν σε αναστολή στα σούπερ μάρκετ. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως βγαίνουν οι απαγορευτικές κορδέλες από τα ράφια. Οπότε, από σήμερα πωλούνται και πάλι διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Η παραπάνω πρόβλεψη δεν θα ισχύσει στα σούπερ μάρκετ που βρίσκονται σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα. Διευκρινίζεται πως για τη μετάβασή τους στα σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές εξακολουθούν να στέλνουν SMS στο γνωστό 13033, επιλέγοντας τον κωδικό 2, ενώ επιτρέπεται η μετακίνηση είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως δύο χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας τους.

The post Άνοιξαν τα καταστήματα με ραντεβού – sms appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα