Ανησυχια για τη ροη φυσικου αεριου προς την ευρωπη

12:40 18/6/2014 - Πηγή: Fimotro
Η έκρηξη στον έναν από τους δύο μεγαλύτερους τράνζιτ αγωγούς φυσικού αερίου που διασχίζουν την Ουκρανία τροφοδότησε χθες νέα ανησυχητικά σενάρια για την ομαλή τροφοδοσία της Ευρώπης και όσο...
και αν οι Ρώσοι προσπαθούν να καθησυχάσουν ότι η ροή δεν έχει επηρεαστεί, κορυφώνεται ο προβληματισμός για το τι «μέλλει γενέσθαι» αν η κρίση κλιμακωθεί.
Στέλεχος της Gaz-prom διαβεβαίωνε ότι οι ρωσικές εξαγωγές αερίου συνεχίζονται κανονικά,
αφού μετά την έκρηξη το αέριο διοχετεύεται από παράλληλο αγωγό. Σε ανάλογες δηλώσεις προέβησαν Ουκρανοί και Σλοβάκοι αξιωματούχοι, καθώς η Σλοβακία είναι η χώρα στην οποία φθάνει το τράνζιτ αέριο προς την κεντρική Ευρώπη, μετά την Ουκρανία.
Η έκρηξη, τα αίτια της οποίας ως αργά χθες το βράδυ δεν είχαν αποσαφηνιστεί, έγινε μία ημέρα μετά την απόφαση της Gazprom να διακόψει την παροχή αερίου στην Ουκρανία.
ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ
Το ρωσικό αέριο καλύπτει το 30% των αναγκών της Ευρώπης και σχεδόν το 1/2 των ρωσικών εξαγωγών περνά από την Ουκρανία. Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας δήλωσε ότι η έκρηξη θα μπορούσε να οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση, προσθέτοντας ότι δεν είναι η πρώτη που συμβαίνει. Τον Μάιο είχαν σημειωθεί δύο εκρήξεις σε αγωγούς τράνζιτ στη δυτική πλευρά της χώρας. Η Gazprom χθες έστειλε επιστολή σε όλους τους πελάτες της στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΠΑ, διαβεβαιώνοντας ότι οι αποστολές των τράνζιτ φορτίων αερίου συνεχίζονται κανονικά. Ως χθες το απόγευμα η ροή προς την Ελλάδα από τα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα δεν παρουσίαζε κανένα πρόβλημα.
Η ΔΕΠΑ έχει ήδη προμηθευτεί ένα έκτακτο φορτίο υγροποιημένου αερίου (LNG) 130.000 κ.μ. και έχει γεμίσει την αποθήκη στη Ρεβυθούσα, η οποία σήμερα διαθέτει περί τα 131.00 κ.μ., λειτουργώντας σχεδόν στο φουλ της δυναμικότητάς της, που φθάνει στα 135.000 κ.μ.
Η ποσότητα αυτή επαρκεί για την κάλυψη της χώρας σε αέριο για δώδεκα ημέρες με την τρέχουσα ζήτηση, η οποία όμως δεν είναι υψηλή.
Σε περιόδους αιχμής της κατανάλωσης οι εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας μπορούν να καλύψουν ζήτηση 9-10 ημερών. Οι επόμενες παραδόσεις αφορούν σε προγραμματισμένα φορτία LNG, που κατά μέσον όρο παραλαμβάνονται κάθε 7-8 ημέρες. Από προχθές ο Ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ έχει καλέσει όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. να αυξήσουν στο φουλ τα αποθέματά τους σε αέριο.
Εν τω μεταξύ, οι Ρώσοι εντείνουν τις πιέσεις για την κατασκευή του South Stream, ενός αγωγού για τη μεταφορά 63 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως στην Ευρώπη. Το έργο παρακάμπτει πλήρως την Ουκρανία και ως βασική ενδιάμεση χώρα χρησιμοποιεί τη Βουλγαρία, απ' όπου μέσω Σερβίας ο αγωγός θα καταλήγει στην Αυστρία. Για τη σύνδεση Ρωσίας - Βουλγαρίας έχει αρχίσει να κατασκευάζεται υποθαλάσσιος αγωγός από τη Μαύρη Θάλασσα.
Σ. Λαβρόφ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ από το Βελιγράδι ανακοίνωσε ότι οι εργασίες για την κατασκευή του σερβικού τμήματος του αγωγού αναμένεται να ξεκινήσουν κανονικά τον επόμενο μήνα. Ο κ. Λαβρόφ επισκέφθηκε τη Σερβία λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Σόφιας να αναστείλει τα έργα κατασκευής του αγωγού, κάτω από την πίεση της Ε.Ε., η οποία υποστηρίζει ότι ο ρωσικών συμφερόντων αγωγός δεν είναι σύννομος με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες η Βουλγαρία ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, που θα διενεργηθούν σε μία ημερομηνία μεταξύ 28 Σεπτεμβρίου με 12 Οκτωβρίου 2014. Μεμονωμένα, πάντως, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και εταιρείες έχουν αρχίσει να δείχνουν τη στήριξή τους στον South Stream. Πέραν της Βουλγαρίας, που έχει λάβει θέση υπέρ του έργου, η Αυστρία και η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της χώρας, η OMV, στηρίζουν τον αγωγό. «Η Ευρώπη δεν πρέπει να ματαιώσει τον South Stream, αλλά αντίθετα να τον επιταχύνει», δήλωσε στις Βρυξέλλες ο διευθύνων σύμβουλος της OMV. Αλλά και η Γερμανία, ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος πελάτης της Gazprom και εταίρος στον αγωγό Nord Stream, ο οποίος από το 2011 μεταφέρει απευθείας ρωσικό αέριο στη Γερμανία, φαίνεται να διάκειται θετικά. Δεν είναι λίγοι εκπρόσωποι μεγάλων γερμανικών ενεργειακών ομίλων που ζητούν ανοικτά να προχωρήσει το έργο, εκτιμώντας ότι μπορούν να λυθούν τα όποια προβλήματα με την Κομισιόν.
«Οσο περισσότεροι είναι οι αγωγοί αερίου προς την Ευρώπη και όσο αυξάνεται η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας τόσο διασφαλίζεται ο ενεργειακός εφοδιασμός. Γι' αυτό τον λόγο όλοι οι αγωγοί είναι καλοδεχούμενοι», δηλώνει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού Ε.ΟΝ.
Πηγή : imerisia.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα