Αναστασιαδης: αυτοι που εταξαν στην τουρκια ανοιγμα κεφαλαιων ας την πεισουν να τηρησει τις υποχρεωσεις της...

17:01 11/3/2016 - Πηγή: Fimotro
Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μετά τη σημερινή συνάντηση ...
του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ερωτηθείς ποιο είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνει η Τουρκία για να αρθούν τα βέτο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο άνοιγμα ενταξιακών της κεφαλαίων, απάντησε: «να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, όπως αυτές προκύπτουν μέσα από το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο». Ερωτηθείς αν κάτι τέτοιο θα θέσει σε αμφιβολία τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, όπως γράφουν
οι Financial Times, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό δεν είναι πρόβλημα δικό μας, γιατί ουδέποτε ερωτηθήκαμε. Εκείνοι που έθεσαν το θέμα ας αναλάβουν να υποχρεώσουν την Τουρκία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, είτε με βάση το Πρωτόκολλο της Άγκυρας είτε με βάση το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο».

Σε σχέση με το κυπριακό δήλωσε πως έχουν αποφασίσει με τον κ. Ακιντζί στα σημεία που διαπιστώνεται συναντίληψη στις συνομιλίες να μετατραπούν σε συγκλίσεις και για αυτό θα συνεχίσουν εντατικά τις διαπραγματεύσεις. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι είχαν «μια αρκετά παραγωγική και δημιουργική συνάντηση», ενώ ερωτηθείς ποια κεφάλαια συζήτησαν σήμερα ανέφερε πως «έχουμε καλύψει σωρεία θεμάτων που αφορούν τα υπό συζήτηση θέματα, και δεν εξαιρέσαμε κανένα, πλην, βεβαίως, των εδαφικών αναπροσαρμογών και των εγγυήσεων».

«Έχουμε αποφασίσει ότι πρέπει οι συναντιλήψεις σταδιακά να μετατρέπονται σε συγκλίσεις, και θα συνεχίσουμε βεβαίως με τον ίδιο εντατικό τρόπο τις συνομιλίες, προκειμένου να επιτύχουμε αυτά που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και της μιας, αλλά και της άλλης των κοινοτήτων», επεσήμανε.

Κληθείς να πει αν έθεσε κατά τη σημερινή συνάντηση το θέμα της επιστροφής της πόλης της Μόρφου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «έχουμε συζητήσει για όσα άπτονται του κυπριακού προβλήματος, και δεν εξαιρέσαμε κανένα θέμα, το οποίο ευαισθητοποιεί τη μια ή την άλλη πλευρά».

Για το θέμα των διαρροών πληροφοριών που σχετίζονται με τις συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «ηγέρθη θέμα, αλλά το έκλεισα».
Keywords
Τυχαία Θέματα