Αναστασιαδης : δε θα θεσω ενωπιον του λαου λυση που θα απορριφθει...

22:30 7/10/2015 - Πηγή: Fimotro
ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ!
Απάντηση στον Μουσταφά Ακιντζί και στα όσα ανέφερε σε συνέντευξη του σε σχέση με τις τουρκικές απαιτήσεις...
για λύση του Κυπριακού, έδωσε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ να θέσει ενώπιον του λαού το όποιο σχέδιο λύσης, αν κατά την άποψη του θα οδηγούσε σε μια νέα
απόρριψη.

Κατέστησε επίσης σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει έντιμος συμβιβασμός στο Κυπριακό χωρίς την αποδοχή και το σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Σε χθεσινοβραδινή ομιλία του στη Λευκωσία ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «είναι προφανές πως υπάρχουν συγκλίσεις αλλά και διαφορές προσέγγισης μεταξύ μας (με τον Μ. Ακιντζί) σε διάφορα θέματα» και πως αυτό δεν το κρύβει κανείς, ιδιαίτερα ο ίδιος.

«Είναι, όμως, εξίσου προφανές πως συμφωνούμε ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε για να δημιουργήσουμε μία πατρίδα η οποία θα κυβερνάται με τρόπο που τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν οι πολίτες της μέσα από μία λειτουργική, βιώσιμη ομοσπονδιακή λύση»..

«Επιδιώκουμε», πρόσθεσε, «να διασφαλίσουμε το δικαίωμα του κάθε Κύπριου πολίτη να επιλέγει ο ίδιος το χώρο της διαμονής και της εργασίας του, να επιλέγει ο ίδιος πού θα κατοικήσει σε ένα κράτος που θα του διασφαλίζει τα δικαιώματά του στο πλαίσιο, όπως έχει συμφωνηθεί, μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας». «Διεκδικούμε», συνέχισε, «μία έντιμη λύση που θα μετατρέψει τις επιθυμίες μας σε ένα λειτουργικό σύστημα διακυβέρνησης με όλα τα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά».

Ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι «η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η εμπειρία που αποκομίζουμε καθημερινά από την παρουσία μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δημιουργεί τις προϋποθέσεις και μας παρέχει δικλείδες ασφαλείας για την εφαρμογή μίας πραγματικής επανένωσης του χώρου και των θεσμών και του λαού της χώρας μας. Η ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα προνόμιο για τον τόπο που οφείλουμε να το διασφαλίσουμε για όλους τους κατοίκους τους νησιού μας».

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ακόμη πως δεν τον ικανοποιεί να ακούει από ξένους συνομιλητές του για επίδειξη θετικής στάσης της Τουρκίας, καθώς αναμένει αυτή να τη δει στη πράξη. Κάλεσε τη Τουρκία να αποδείξει την καλή της θέληση.

«Η λύση», πρόσθεσε, «θα είναι προϊόν συμβιβασμού, οδυνηρού συμβιβασμού, αλλά τουλάχιστον αυτός ο συμβιβασμός να είναι έντιμος και έντιμος συμβιβασμός χωρίς την αποδοχή και το σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου δεν μπορεί να υπάρξει. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζομαι και θα εργαστώ και δεν θα αποδεχθώ ποτέ να θέσω ενώπιον του λαού το όποιο σχέδιο το οποίο κατά την άποψη μου θα οδηγούσε σε μια νέα άρνηση του λαού», επεσήμανε.
Keywords
Τυχαία Θέματα