Αμεση υλοποιηση της συμφωνιας για διπλασιασμο των πορων του δντ ζητει η λαγκαρντ

Εκκληση στις χώρες - μέλη του Ταμείου για άμεση υλοποίηση της συμφωνίας για διπλασιασμό των πόρων του και αύξηση των δικαιωμάτων ψήφου σε αυτό αναδυόμενων οικονομιών απηύθυνε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Η κ. Λαγκάρντ... ανέφερε ότι οι 187 χώρες - μέλη του ΔΝΤ έχουν προθεσμία έως τον Οκτώβριο του 2012 για να εφαρμόσουν τη συμφωνία, με την οποία η Κίνα θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη χώρα του Ταμείου. Η συμφωνία, που προβλέπει εκτός από το
διπλασιασμό των πόρων και τη μεταφορά δικαιωμάτων ψήφου πάνω από 6% σε δυναμικές οικονομίες, συνήφθη στη Νότια Κορέα τον Οκτώβριο του 2010.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ ζήτησε από τις χώρες-μέλη να κάνουν ό,τι είναι δυνατό, ώστε το πακέτο των αποφάσεων του 2010 να έχει υλοποιηθεί πριν από την ετήσια γενική συνέλευση του Ταμείου για το 2012, που έχει προγραμματισθεί να γίνει στα μέσα Οκτωβρίου στο Τόκιο.Μόνο 53 χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 36% του κεφαλαίου του ΔΝΤ, είχαν εγκρίνει έως τις 12 Δεκεμβρίου τις αυξήσεις των εισφορών τους. Για να εφαρμοσθεί η συμφωνία απαιτείται να εγκριθεί από χώρες που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 70% του κεφαλαίου του ΔΝΤ. Σε ορισμένες χώρες, η απόφαση πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλιά τους.Στις ΗΠΑ, όπου εκκρεμεί η απόφαση του Κογκρέσου, οι Ρεπουμπλικάνοι είναι εναντίον κάθε κίνησης του ΔΝΤ να διασώσει χώρες της Ευρωζώνης, υποστηρίζοντας ότι δεν θέλουν τη συμμετοχή αμερικανικών κεφαλαίων για το σκοπό αυτό.
Keywords
Τυχαία Θέματα