Αλλαζει σημαια η νεα ζηλανδια;

Το ηθικό του πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας, Τζον Κέι, αναπτερώθηκε, μετά την ανακοίνωσή του, πως υπάρχουν σχέδια για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ...
μεταξύ των πολιτών. Το θέμα είναι ένα από αυτά που αποτελούν συχνό σημείο συζήτησης ανάμεσα στους πολίτες και δεν είναι άλλο από την σημαία. Πολλοί δεν έχουν κάποιο πρόβλημα με το υπάρχον σύμβολο, όμως αρκετοί, και όσο πάνε αυξάνονται, επιθυμούν την αλλαγή σε κάτι πιο παραδοσιακό. Κύρια αιτία αποτελεί το γεγονός πως στη σημαία
της χώρας απεικονίζεται στη μια γωνία, η Union Jack, η σημαία της Βρετανίας.

«Η σημαία μας είναι το πιο σημαντικό σύμβολο για την εθνική μας ταυτότητα και πιστεύω, πως ήρθε η ώρα για τους Νεοζηλανδούς, να σκεφτούν το ενδεχόμενο αλλαγής, σε κάποια που να αντιπροσωπεύει καλύτερα το κύρος μας ως μοντέρνο και ανεξάρτητο κράτος» δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος στο παρελθόν υποστήριξε πως θα ήταν ωραίο να υιοθετηθεί μια σημαία με μια ασημένια φτέρη σε μαύρο φόντο, όπως ακριβώς αυτή που χρησιμοποιεί η ομάδα ράγκμπι της χώρας.

Προερχόμενος από τον κεντροδεξιό χώρο και έχοντας εξασφαλίσει την τρίτη θητεία του τον περασμένο μήνα στις εκλογές, ο Κέι εκτιμά πως οι πιθανότητες για αλλαγή είναι στο 50-50, όμως δημοσκοπήσεις για πρόθεση ψήφου, αποκαλύπτουν πως η πλειονότητα επιθυμεί να συνεχίσει να απεικονίζεται η «μαμά Βρετανία» στη σημαία της Νέας Ζηλανδίας. Το Φεβρουάριο, μπορεί τα ποσοστά να έκλιναν υπέρ της διατήρησης της υπάρχουσας σημαίας, σε ποσοστό 72%-28%, όμως το Μάιο, μια άλλη δημοσκόπηση έβγαλε ποσοστά 52,6%-40,6% υπέρ της διατήρησης με το υπόλοιπο 6,8% να δηλώνει αναποφάσιστο.

Απεικονίζοντας το «Σταυρό του Νότου», τον γνωστό αστερισμό, και έχοντας τη βρετανική σημαία στην πάνω αριστερή γωνία, η σημαία της Νέας Ζηλανδίας, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1869 και υιοθετήθηκε επίσημα το 1902. Όσοι είναι υπέρ της διατήρησης υποστηρίζουν πως η αλλαγή είναι σαν να ατιμάζονται όσοι πολέμησαν και πέθαναν για το συγκεκριμένο σύμβολο. Για να αντικρούσει αυτό το επιχείρημα, ο πρωθυπουργός δηλώνει πως πολλοί από τους τάφους των νεκρών πολέμου, φέρουν τη φτέρη ως σύμβολο, κάτι που ενσωματώνει το πνεύμα της Νέας Ζηλανδίας, όπως ακριβώς και το φύλλο σφενδάμου στη σημαία του Καναδά.

Παρ' όλα αυτά ο ειδικός επί του θέματος της σημαίας, Τομ Μπάρτον υποδηλώνει, πως με την έξαρση που υπάρχει τον τελευταίο καιρό, με το θέμα του Ισλαμικού Κράτους, μια σημαία σε μαύρο φόντο, όπως αυτή των τζιχαντιστών, δεν θα είχε μεγάλη αποδοχή, καθώς θα μπορούσε να δημιουργήσει παρεξηγήσεις. Η αντίθετη πλευρά δηλώνει πως η τωρινή σημαία είναι όμοια με πολλές πρώην βρετανικές αποικίες, όπως αυτή της Αυστραλίας με τη διαφορά ενός παραπάνω άστρου.

Μπορεί εν' όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ του 2000, οι Αυστραλοί να αντιμετώπισαν το ίδιο δίλημμα σε μικρότερη κλίμακα, χωρίς να φτάσουν ποτέ στο σημείο δημοψηφίσματος, ο Κέι δήλωσε πως θα αναθέσει στον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Μπιλ Ίνγκλις να σχηματίσει μια διακομματική επιτροπή που θα εξετάσει διάφορα σύμβολα προς ψήφιση.

Αρχικά θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την επιλογή του κατάλληλου αντιπάλου, ενάντια στην παραδοσιακή σημαία. Στη συνέχεια, το 2016 θα διεξαχθεί το τελικό δημοψήφισμα, δίνοντας την ευκαιρία στο λαό, να επιλέξει μεταξύ του νέου συμβόλου και του ήδη υπάρχοντος. «Η διατήρηση της τωρινής σημαίας είναι πολύ πιθανό αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας και η λήψη των αποφάσεων για τις επιλογές θα γίνει μετά από σκέψη και κυρίως με σεβασμό και χωρίς να προτρέχουμε υπέρ της αλλαγής», δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζον Κέι.
Keywords
Τυχαία Θέματα