Αλλαγες στα κριτηρια για το κοινωνικο τιμολογιο της δεη

Βελτιώσεις στα κριτήρια ένταξης στο μειωμένο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ για τους πολύτεκνους και τους μακροχρόνια ανέργους εισάγει υπουργική απόφαση του...
υφυπουργού Περιβάλλοντος - Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου. Πρόκειται για τροποποιήσεις στα κριτήρια ένταξης του ΚΟΤ, όπως αυτό ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου 2013. Αναλυτικότερα:
Αποκτούν δυνατότητα ένταξης στην κατηγορία «τριτέκνων» του ΚΟΤ οι πολύτεκνοι όταν το τέταρτο παιδί παύει να θεωρείται προστατευόμενο τέκνο και εξαιτίας αυτού μέχρι σήμερα
έπαυαν να είναι δικαιούχοι του ειδικού τιμολογίου πολυτέκνων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξή τους στο ΚΟΤ είναι οι πολύτεκνοι της κατηγορίας αυτής να πληρούν τα υπόλοιπα εισοδηματικά κριτήρια και όρια κατανάλωσης.
Διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης στην κατηγορία των «μακροχρόνια ανέργων», καθώς επεκτείνεται και στους δύο συζύγους η αφαίρεση εισοδημάτων από μισθωτές υπηρεσίες κατά τη διαδικασία ελέγχου των εισοδηματικών κριτηρίων για δικαιούχους με δύο μακροχρόνια ανέργους συζύγους.
Στην κατηγορία των τριτέκνων που διαβιούν σε νησί με λιγότερους από 3.100 κατοίκους, το όριο εισοδήματος προσαυξάνεται στα 29.500 ευρώ, από 23.500 ευρώ.
Διευκρινίζεται ότι ο λογαριασμός ρεύματος δεν απαιτείται να εκδίδεται στο όνομα του δικαιούχου αποκλειστικά, αλλά και στο όνομά του ή της συζύγου.
Προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, η απόφαση προβλέπει την επανεξέταση με τα νέα κριτήρια και κατά προτεραιότητα όλων των αιτήσεων που έχουν υποβάλει νοικοκυριά των δύο αυτών κατηγοριών.
Για τις νέες αιτήσεις ισχύουν οι καθορισμένες προθεσμίες όπως έχουν οριστεί. Τα κριτήρια για τις υπόλοιπες κατηγορίες παραμένουν όπως ισχύουν από την 1 Φεβρουαρίου 2013.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ως την περασμένη Παρασκευή οι συνολικές αιτήσεις (από το 2011 που ξεκίνησε το πρόγραμμα) που έχουν κατατεθεί είναι 635.584 και στο ΚΟΤ έχουν ενταχθεί περίπου 435.000.
Το 56% ή 353.829 ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλών εισοδημάτων, το 22% ή 137.488 στα ΑΜΕΑ, οι 84.386 ή το 14% στους ανέργους, οι 52.301 ή το 7% στους τριτέκνους, γύρω στο 1% ή 5.774 στα άτομα με μηχανική υποστήριξη και οι υπόλοιπου αφορούν άτομα άνω των 70 ετών και πολύτεκνους.
Ας σημειωθεί ότι η ΔΕΗ διαβιβάζει τα αιτήματα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, η οποία εξετάζει αν οι ενδιαφερόμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο ΚΟΤ.
Keywords
Τυχαία Θέματα