''akyρη η οριοθετηση της υφαλοκρηπιδας μεταξυ τουρκιας - ψευδοκρατουσ''...

17:00 29/4/2014 - Πηγή: Fimotro
Προ τετελεσμένων γεγονότων επιχειρεί να φέρει την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα η Τουρκία με την κίνησή της να αποστείλει στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ...
ρηματική διακοίνωση στην οποία περιέχεται η υποτιθέμενη συμφωνία της Άγκυρας με το ψευδοκράτος για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων.

Τη ρηματική διακοίνωση, η οποία κατατέθηκε στα Ηνωμένα Έθνη στις 10 Απριλίου, σχολίασε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος
Κούτρας.

«Όπως έχει τονίσει η Ελλάδα, επανειλημμένως, το κείμενο αυτό δεν έχει οιαδήποτε νομική ισχύ στη διεθνή έννομη τάξη, είναι άκυρο και άνευ περιεχομένου», επισημαίνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Κούτρας στη δήλωσή του υπογραμμίζει ότι η ενέργεια της Άγκυρας να προσδιορίσει «υφαλοκρηπίδα» των κατεχομένων είναι παράνομη και έχει στόχο να νομιμοποιηθεί η στρατιωτική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή μεγάλου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Οι ενέργειες δε της Τουρκίας, καταφανώς παράνομες από πλευράς Διεθνούς Δικαίου και αντίθετες με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνεχίζουν να προσβάλλουν την Διεθνή Κοινότητα, προσπαθώντας να νομιμοποιήσουν την παράνομη στρατιωτική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή μεγάλου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η χρονική στιγμή, μάλιστα, της εκδήλωσης των ενεργειών αυτών, σε μία περίοδο, δηλαδή, έντονης κινητικότητας και διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, προκαλεί εύλογα ερωτήματα, αναφορικά με τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας», τονίζει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κούτρας.

Τη Ρηματική Διακοίνωση που απέστειλε η Τουρκία στην Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, καταθέτοντας γεωγραφικές συντεταγμένες βασιζόμενες στη λεγόμενη «συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας» της με το ψευδοκράτος, καταδίκασε και η κυπριακή κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η «συμφωνία» αυτή δεν έχει οποιαδήποτε νομική ισχύ στη διεθνή έννομη τάξη και ως εκ τούτου είναι νομικά ανυπόστατη και άκυρη.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε αξιοπρόσεκτη τη χρονική στιγμή που η Τουρκία επέλεξε να αποστείλει προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την εν λόγω Ρηματική Διακοίνωση και δήλωσε πως η ενέργεια αυτή επηρεάζει αρνητικά και την διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα