Ακομη χειροτερα τα νεα στοιχεια για την "αιθαλομιχλη"

18:33 8/1/2013 - Πηγή: Fimotro

Νέα δεδομένα για την αιθαλομίχλη που έχει «πνίξει» τη χώρα, καταδεικνύουν τα στοιχεία που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα...
δύο μεγάλα ερευνητικά κέντρα της χώρας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Ερευνητικού Σταθμού παρακολούθησης αιωρούμενων σωματιδίων του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», το μεγαλύτερο ποσοστό των σωματιδίων που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από την καύση τζακιών (80% - 90%) είναι μικρά σε μέγεθος
(με διάμετρο μικρότερη των 2.5 μικρομέτρων).

Γι΄ αυτό και οι επιπτώσεις τους στη δημόσια υγεία, όπως σημειώνουν οι ίδιοι, είναι σαφώς μεγαλύτερες, καθώς λόγω της μικρής τους διαμέτρου μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στους πνεύμονες και να προκαλέσουν μεγαλύτερες βλάβες.

Οι ίδιες μετρήσεις κατέδειξαν υψηλές συγκεντρώσεις ακόμα και σε απομακρυσμένες από τον αστικό ιστό περιοχές, όπως η Πεντέλη και ο Μαραθώνας.

Μάλιστα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το στρώμα της «αιθαλομίχλης» περιορίζεται και εγκλωβίζεται στα πρώτα περίπου 300 μέτρα καθ' ύψος, γεγονός που έχει πολλές φορές δημιουργήσει αποπνικτικές συνθήκες.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις συγκεντρώσεις οργανικού και στοιχειακού άνθρακα οι οποίες καταγράφηκαν στον Δημόκριτο, αυτές έχουν κατά μέσο όρο διπλάσια τιμή από ότι τον Δεκέμβριο του 2010.

Οι συγκεντρώσεις βρέθηκαν 5 με 10 φορές μεγαλύτερες τις βραδινές ώρες, οπότε και γίνεται χρήση της οικιακής θέρμανσης και οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τον εγκλωβισμό τους κοντά στο έδαφος.

Αντίστοιχες μετρήσεις στην Πάτρα δείχνουν ότι, ακόμη και σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, η άνοδος των μικροσωματιδίων ήταν σημαντική (μέχρι και 160 μικρογραμμάρια στο κυβικό μέτρο γύρω στις 10 το βράδυ), ενώ οι χημικές αναλύσεις έδειξαν με σαφήνεια ότι οι αυξήσεις αυτές οφείλονταν σε καύση ξυλείας στα τζάκια.

Στο σύνολο της επικρατείας, οι επιστήμονες των δύο ερευνητικών κέντρων υπολογίζουν ότι, η καύση ξυλείας μπορεί να ρυπάνει σε ετήσια βάση, έως και τρεις φορές περισσότερο από ότι τα αυτοκίνητα.
Keywords
Τυχαία Θέματα