Αισιοδοξος ο προβοπουλος - οι καλυτερες "κεφαλαιοποιημενες τραπεζες της ευρωπησ" τονιζει ειναι οι ελληνικες

11:26 14/4/2014 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑΑγαπητό Fimotro,
Όπως άνοιξε η πόρτα της "κολάσεως" όταν σταμάτησαν να μας τροφοδοτούν οι αγορές, το άνοιγμα της πόρτας των αγορών υποδηλώνει το τέλος μια δύσκολης περιόδου και μία μεγάλη πρόοδο που μπορεί να οδηγήσει στο να μην έχουμε στην συνέχεια ένα τρίτο μνημόνιο, σημειώνει o... διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο “τώρα που βγήκαμε
στις αγορές μας παρακολουθούν πολύ περισσότερο. Οι προβολείς είναι επάνω μας”.Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε ακόμα ειδικά στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών. Εάν συνεχιστεί η πρόοδος θα έχουμε να δρέψουμε και άλλους καρπούς στο μέλλον και την επόμενη φορά αν συνεχίσουμε την προσπάθεια μπορεί να βγούμε στις αγορές με ακόμα καλύτερους όρους, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στην Ελλάδα υπάρχει υπερφορολόγηση, όμως περνάμε από μία μεγάλη περίοδο μεγάλης ύφεσης σε μία περίοδο που υπόσχεται καλύτερη, ανοδική πορεία, σημείωσε.
“Ειδικά για το θέμα των φόρων οι απόψεις της ΤτΕ είναι γνωστές. Έχουμε μιλήσει για υπερφορολόγηση”, τόνισε ο κ. Προβόπουλος επαναλαμβάνοντας ότι τα ελληνικά νοικοκυριά υπερφορολογούνται.“Όλα αυτά τα χρόνια δεν είδαμε μεγάλη πρόοδο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής τελευταία έχουν γίνει όμως επιτυχίες. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας να ακολουθήσουμε”, σημείωσε.
“Η ελάφρυνση των φόρων μπορεί να έρθει το επόμενο χρονικό διάστημα βαθμιαία στο βαθμό που ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός λειτουργεί καλύτερα και αποδίδει περισσότερα έσοδα και στο βαθμό που η ανάπτυξη εμπεδώνεται”, ανέφερε ο κ. Προβόπουλος για το θέμα της μείωσης της υψηλής φορολόγησης.

Ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρησε ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος την φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό.
“Ένα από τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος είναι ότι οι καταθέτες έφευγαν και έχουν φύγει σε μεγάλο βαθμό από τις τράπεζες. Αυτή η μεγάλη αιμορραγία έχει δημιουργήσει τα προβλήματα της πιστοδότησης. Οι Τράπεζες, όπως και το κράτος ήταν αποκλεισμένες από τις αγορές δεν μπορούσαν να φέρουν ρευστότητα από το εξωτερικό. Τώρα η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Είμαι αισιόδοξος ότι θα αποκατασταθούν τα προβλήματα. Δουλειά των τραπεζών είναι αυτή (να χρηματοδοτούν), γι αυτό είναι εκεί. To PSI αφαίρεσε όλα τα κεφάλαια από τις τράπεζες υπέστησαν μεγάλη ζημιά”, σημείωσε ο κ. Προβόπουλος.

Όσον αφορά την εικόνα του τραπεζικού συστήματος, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε πως “οι ελληνικές τράπεζες είναι από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη. Δύο τράπεζες έχουν βγει στις αγορές με μεγάλη επιτυχία και έχουν ήδη κεφαλαιοποιηθεί”.
Ο κ. Προβόπουλος δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης της Eurobank. Oπως σημείωσε εκτιμά ότι "η Eurobank θα συγκεντρώσει όλα τα χρήματα που ζητάει από τις αγορές ενώ αν αποφάσιζε να βγει και η τέταρτη τράπεζα, η Εθνική, πιστεύω ότι θα είχε μεγάλη επιτυχία”.

Σκελετοί δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν (σχετικά με τα νούμερα της τρόικας για το τραπεζικό σύστημα), τόνισε ο κ. Προβόπουλος.“Εμείς τρέχουμε για δεύτερη φορά αυτή την άσκηση. H Blackrock που μέτρησε τις αναμενόμενες πληγές των τραπεζών είναι διεθνής εταιρεία που χαίρει εκτίμησης παγκοσμίως. Πήραμε μία τέτοια εταιρεία για να πειστούν οι αγορές ότι η αξιολόγηση έγινε με τον καλύτερο τρόπο. Σε μας ποτέ δεν υποβλήθηκε τεκμηριωμένη πρόταση που να δικαιολογεί θέση αντίθετη από τη δική μας. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τους καλύτερους συμβούλους διεθνώς. Δεν φοβάμαι ότι η επικείμενη ευρωπαϊκή άσκηση θα μας βγάλει διαφορετικά αποτελέσματα (για τις τράπεζες)”.

Όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε πως“οι νέοι μέτοχοι που θα έρθουν θα είναι όλοι ιδιώτες και με βάση τους κανόνες της κρατικής βοήθειας, “η κρατική βοήθεια πρέπει να είναι η ελάχιστη δυνατή και αφού υπάρχουν ιδιώτες δεν μπορεί να έρθει το κράτος και να βάλει και άλλα χρήματα”.
“Πιστεύω ότι δεν θα χάσει χρήματα το ελληνικό δημόσιο από την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank. Nαι μεν το ποσοστό συμμετοχής του κράτους θα σμικρυνθεί η αξία όμως της Eurobank θα αυξηθεί σημαντικά και στον δρόμο θα αυγατίσει”, τόνισε.

Ο κ. Προβόπουλος επανέλαβε την εκτίμησή του ότι το 2014 “θα έχουμε ανάκαμψη της τάξης του 0,5% που θα σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας περιόδου” ενώ σε ερώτημα αν θέλει να παραμείνει στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη σημείωσε: “Είμαι μάχιμος και αυτό δείχνει η όλη δραστηριότητά μου έως τώρα”. Η δουλειά μου τα προηγούμενα έξι χρόνια είναι καταγεγραμμένη. Μένει στους υπευθύνους να πάρουν τις αποφάσεις τους.“Δεν έχει περάσει από το μυαλό μου να ασχοληθώ με την πολιτική. Και το έργο που κάνουμε είναι η νομισματική πολιτική”, ανέφερε.

“Αν είχαν ληφθεί υπόψη εγκαίρως οι προειδοποιήσεις και είχαμε λάβει μέτρα νωρίτερα η ένταση των προβλημάτων θα ήταν μικρότερη. Δεν ξέρω αν οι προηγούμενες κυβερνήσεις θα είχαν την γενναιότητα ή την κοινωνική αποδοχή να προχωρούσαν σε τέτοιο μεγάλο βαθμό αλλαγών. Ακόμα και τώρα ο κατάλογος των πραγμάτων που έχουμε μπροστά μας να κάνουμε είναι ακόμα μακρύς”, ανέφερε.

Σχετικά με την δική του θέση όταν η κρίση ήταν ante portas και αν είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση τόνισε πως: “Δεν συνηθίζεται σε κεντρικούς τραπεζίτες να φωνάζουν πιο δυνατά από ότι φώναξα εγώ και φώναξα πιο δυνατά από ότι συνηθίζεται. Να σας θυμίσω γραπτά κείμενα, εκθέσεις, δηλώσεις, την παρουσίας μου στην Βουλή; Με στεντόρεια τη φωνή είπα αυτά που έπρεπε να πω στην κατάλληλη στιγμή, βεβαίως πόσο πολιτικά άντεχε να κάνει κάποια πράγματα ο τόπος δεν είναι δική μου δουλειά να πω. Η κρίση θα ήταν μικρότερης διάρκειας ή έντασης αν δεν ακολουθούσαμε πολιτική κατενάτσιο”.
Keywords
Τυχαία Θέματα