Αισιοδοξια οτι πετυχε το "κουρεμα"

10:13 8/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης
(από το Έθνος)
Βρίσκει τον δρόμο του το PSI. Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί αισιοδοξία ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων θα ξεπεράσει κατά πολύ το 75%. Αυτό έδειχναν και τα στοιχεία που ήταν...
γνωστά μέχρι αργά χθες το βράδυ, καθώς προέκυπτε ότι οι μεγάλες τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία προσήλθαν
εθελοντικά και δήλωσαν συμμετοχή κατέχουν ομόλογα συνολικού ύψους περίπου 130 δισ. ευρώ.
Σήμερα το βράδυ κλείνει το βιβλίο προσφορών για συμμετοχή στο PSI και όπως όλα δείχνουν θα συγκεντρωθεί η απαραίτητη πλειοψηφία για να εφαρμοστούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) και να στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια μείωσης του ελληνικού χρέους.
Η διαδικασία που ολοκληρώνεται σήμερα αφορά σε ομόλογα 177 δισ. ευρώ τα οποία υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο, ενώ ομόλογα 29 δισ. ευρώ σε ξένο δίκαιο θα ανταλλαγούν στα τέλη του μήνα.
Με τις συμμετοχές έως χθες το βράδυ προκύπτει κάλυψη του 73,4% των 177 δισ. ευρώ και του 63,1% του συνόλου των 206 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ θα συγκαλέσει άτυπο διοικητικό συμβούλιο.
Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε χθες τη βεβαιότητα του ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο της με την ανταλλαγή των ομολόγων και θα δώσει έμπρακτη απάντηση στις «Κασσάνδρες» που προσπαθούν να ακυρώσουν κάθε λύση για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.
Πιο αναλυτικά οι συμμετοχές που έχουν επιβεβαιωθεί είναι οι ακόλουθες:
Από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) γνωστοποιήθηκε ότι 32 μεγάλοι όμιλοι που κατέχουν ομόλογα 84 δισ. ευρώ δέχθηκαν την πρόταση του ελληνικού Δημοσίου. Είναι χαρακτηριστικό πως οι πιέσεις προς τους ομολογιούχους από τη διοίκηση του IIF εντάθηκαν χθες.
«Κουρεύονται» τίτλοι 22 δισ. ευρώ των ασφαλιστικών ταμείων, συμπεριλαμβανομένων και των 18 με 19 δισ. ευρώ που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος για λογαριασμό των Ταμείων.
Στη διαδικασία μπαίνουν και ομόλογα 8,5 με 9 δισ. ευρώ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της ΑΤΕ.
Περί τα 13 δισ. ευρώ από γερμανικές τράπεζες και ασφαλιστικές που δεν περιλαμβάνονται στο IIF.
«Ναι» στο PSI είπαν και οι πορτογαλικές τράπεζες.
Με το που κλείσει σήμερα το βιβλίο προσφορών, θα ακολουθήσει η αποτίμηση του αποτελέσματος το πρωί της Παρασκευής με τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και λήψη αποφάσεων για CACs, εάν απαιτηθεί. Ο διακανονισμός της ανταλλαγής για τα 177 δισ. που υπόκεινται στο ελληνικό δίκαιο θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τη Δευτέρα 12 Μαρτίου.
Τέλος μεταξύ 27-29 Μαρτίου συνεδριάζουν οι ομολογιούχοι με τίτλους σε ξένο δίκαιο (τα υπόλοιπα 29 δισ. ευρώ από τα 206 του συνόλου) για να αποφασίσουν εάν θα ενταχθούν στο PSI και την 11η Απριλίου θα ολοκληρωθεί ο διακανονισμός για τα ομόλογα υπό ξένο δίκαιο.
Συμμετοχή
Τα μέλη του IIF στο PSI
Ageas, Allianz, Alpha Bank, AXA, Banque Postale, Τράπεζα Κύπρου, BBVA, BNP Paribas, BPCE, CNP Assurances, Commerzbank, Credit Agricole, DekaBank, Deu
Keywords
Τυχαία Θέματα