Αισιοδοξια αραβικου συνδεσμου για συμφωνια της συριας στο ειρηνευτικο σχεδιο

Την αισιοδοξία του Αραβικού Συνδέσμου ότι η Συρία θα υπογράψει μέχρι τη Δευτέρα το ειρηνευτικό σχέδιο που κατάρτισαν τα αραβικά κράτη με στόχο τον τερματισμό της βίας στη χώρα, εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν Γιουσέφ μπιν Αλάουι μπιν...
Αμπντάλα. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι η Συρία θα ακολουθήσει τον Αραβικό Σύνδεσμο και θα υπογράψει το πρωτόκολλο εντός 24 ωρών», δήλωσε ο Αμπντάλα από το Ριάντ.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος προσπαθεί να πείσει τη Δαμασκό να δεχθεί τους παρατηρητές, οι οποίοι με τη σειρά τους θα επιχειρήσουν να ελέγξουν την κατάσταση, στα πλαίσια των δράσεων για να
σταματήσει η αιματοχυσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν τόνισε επίσης ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος θα συνεδριάσει την Τετάρτη για τη Συρία, σημειώνοντας ότι αν τελικά δεν υπογράψει, θα ληφθούν αποφάσεις, χωρίς να ξεκαθαρίζει τι ακριβώς.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Σείχης Χαμάντ μπιν Γιασέμ Αλ – Θανί, κατηγόρησε το Σάββατο τη Δαμασκό ότι καθυστερεί να απαντήσει στην πρόταση του Συνδέσμου και προειδοποίησε τη Συρία ότι ο Σύνδεσμος θα την παραπέμψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αν συνεχίσει να αρνείται τους παρατηρητές.

Στις 27 Νοεμβρίου, ο Σύνδεσμος είχε δώσει το «πράσινο φως» όχι μόνο σε οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Δαμασκού, αλλά και σε πιθανή επέμβαση, προκειμένου να πιέσει το καθεστώς Άσαντ να σταματήσει την αιματοχυσία.

Στις αρχές Δεκέμβρη η Δαμασκός δήλωσε ότι θα δεχθεί τους παρατηρητές, αλλά έθεσε σειρά όρων όπως την άρση των κυρώσεων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τις διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν στα μέσα Μαρτίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα