Αυξηθηκαν οι ελληνικες εξαγωγες προς την τουρκια

09:34 17/9/2012 - Πηγή: Fimotro
Σημαντική αύξηση της τάξεως του 48,41% παρουσιάζουν οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, δείχνοντας τη δυναμική και τις προοπτικές που έχει το διμερές εμπόριο με τη γειτονική χώρα. Οπως...
αναφέρεται σε ενημερωτικό έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, ένα από τα πλέον αξιοσημείωτα στοιχεία που έχουν παρατηρηθεί είναι ότι το εις βάρος της Ελλάδας εμπορικό έλλειμμα, συνολικού ύψους 99,9 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2010,
μετατράπηκε σε πλεόνασμα 751,2 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο 2012. Ανάλογης σημασίας είναι επίσης και το γεγονός ότι από το 2009 (σύγκριση πρώτων εξαμήνων) οι εξαγωγές της χώρας μας προς την Τουρκία υπερτριπλασιάστηκαν.
Καύσιμα
Σύμφωνα με την ανάλυση της έκθεσης του γραφείου ΟΕΥ, οι ελληνικές εξαγωγές αφορούν (όπως και στο παρελθόν) κατά το μεγαλύτερο μέρος τους (69,99%) εξαγωγές καυσίμων. Εκτός πετρελαιοειδών, η αύξηση των εξαγωγών ανήλθε σε 13,96%, με την παρουσία των τροφίμων και γενικά προϊόντων ζωικής και φυτικής προέλευσης να εξακολουθεί να έχει φθίνουσα πορεία, ενώ δυναμική παρουσία έχουν οι πρώτες ύλες και τα βιομηχανικά προϊόντα.
Εκτίναξη παρατηρείται και στην κατηγορία μη ταξινομημένων ειδών, η οποία, όπως εξηγείται, οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών χρυσού. Αντιστρόφως, μείωση κατά 17% παρουσίασαν οι εξαγωγές της Τουρκίας προς την Ελλάδα, οι οποίες ανήλθαν σε 488,8 εκατ. ευρώ έναντι 595,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2011.
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία, όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΟΕΥ, πραγματοποίησε την πρώτη εξαγωγή αβγών προς την Ε.Ε. ύστερα από την απαγόρευση που της είχε επιβληθεί κατά το παρελθόν. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Κεσκίνογλου, μία από τις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου, προέβη σε συμφωνία με ελληνική εταιρεία για την εξαγωγή αβγών για βιομηχανική χρήση (όχι για άμεση κατανάλωση).
Παράλληλα, προσανατολίζεται σε εξαγωγές και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. (Ολλανδία, Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία). Οι συνολικές εξαγωγές αβγών το πρώτο εξάμηνο 2012 ανήλθαν σε 163 εκατ. δολ., εμφανίζοντας αύξηση 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.
Keywords
Τυχαία Θέματα