Αυξηση 35,8% στα τουριστικα εσοδα

12:37 22/6/2014 - Πηγή: Fimotro
Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνονται στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδας: Τον Απρίλιο το ισοζύγιο παρουσίασε έλλειμμα 1,16 δισ. ευρώ, ελαφρώς αυξημένο σε σχέση...
με τον Απρίλιο του 2013 καθώς διερύνθηκε κυρίως το εμπορικό έλλειμμα και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων (εισπράξεις ? πληρωμές προς την ΕΕ).
Το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε στα 1,7 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 12%, με τις συνολικές
εξαγωγές να μειώνονται κατά 3,14% και να διαμορφώνονται σε 1,9 δισ. ευρώ και τις συνολικές εισαγωγές να αυξάνονται στα 3,6 δισ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο 3,5%. Πάντως το εμπορικό έλλειμμα επιβαρύνθηκε από την αύξηση των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων. Χωρίς αυτές το εμπορικό ισοζύγιο εμφανίζεται βελτιωμένο: Αν και οι καθαρές εξαγωγές προϊόντων, 1,17 δισ. ευρώ παρουσιάζουν μείωση 1,05%, συντηρώντας την ανησυχία για τη δυναμική τους, οι καθαρές εισαγωγές προϊόντων μειώθηκαν κατά 4,4% και διαμορφώθηκαν σε 1,88 δισ.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 32% σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο, κυρίως λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου μεταφορών. Επί πλέον, το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου παρουσίασε βελτίωση, η οποία αντανακλά σημαντική άνοδο αφίξεων τουριστών και και των αντίστοιχων εισπράξεων.
Στο τετράμηνο Ιανουαρίου ? Απριλίου 2014 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 2,2 δισ. ευρώ, κατά 1,2 δισεκ. ευρώ μικρότερο από εκείνο της αντίστοιχης περιόδου του 2013, αφού η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος αντισταθμίστηκε από τη βελτίωση στα ισοζύγια, υπηρεσιών, εισοδημάτων και τρεχουσών μεταβιβάσεων.
Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 3,63% και διαμορφώθηκε στα 6,28 δισ. ευρώ. Η αύξηση των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων (κατά 546 εκατ. ευρώ) αντιστάθμισε τον περιορισμό των καθαρών πληρωμών για αγορές καυσίμων και τη μείωση του ελλείμματος των λοιπών αγαθών. Ειδικά το τελευταίο οφείλεται στη μείωση της δαπάνης για εισαγωγές κατά 2,4% δεδομένου ότι οι εισπράξεις από εξαγωγές λοιπών αγαθών, εκτός καυσίμων και πλοίων, παρουσίασαν οριακή μείωση.
Keywords
Τυχαία Θέματα