Αυξημενη χρηση κανναβης απο εφηβους

Ρεπορτάζ : Πέννυ Μπουλουτζα
(από την Καθημερινή)
Στις κακές συνήθειες επιμένουν οι Ελληνες έφηβοι, που σε μεγάλο ποσοστό έχουν δοκιμάσει καπνό, αλκοόλ και κάνναβη, με τις δύο τελευταίες ουσίες να παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις σε ό,τι αφορά τη χρήση τους μεταξύ των 15χρονων την τελευταία...
πενταετία. Πέρυσι δύο στους πέντε 15χρονους δήλωναν ότι έχουν καπνίσει τσιγάρο τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ένας στους τρεις ότι καταναλώνει κάποιο οινοπνευματώδες ποτό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και το 7,2% ότι έχουν δοκιμάσει κάνναβη.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα «για
τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών» σε 4.944 μαθητές εφηβικής ηλικίας που διεξήγαγε το 2010 το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος HBSC, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η έρευνα επαναλαμβάνεται ανά τετραετία σε περισσότερες από 40 χώρες.
Οπως κατέδειξε η έρευνα, το 42% των εφήβων στην ηλικία των 15 ετών έχουν καπνίσει τσιγάρο τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους και ένας στους δέκα (10,2%) καπνίζει καθημερινά, με την πλειονότητα αυτών να καπνίζουν τουλάχιστον έξι τσιγάρα την ημέρα. Διαχρονικά από το 1998 στο 2010 παρατηρείται μία τάση μείωσης του ποσοστού των 15χρονων που καπνίζουν καθημερινά, από το 13,7% στο 10,2%.
Οσον αφορά στο αλκοόλ, ένας στους τρεις 15χρονους καταναλώνει κάποιο οινοπνευματώδες ποτό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό των εφήβων αυτής της ηλικίας (ένα στα τέσσερα αγόρια και ένα στα πέντε κορίτσια) δηλώνουν ότι στη συνηθισμένη τους έξοδο πίνουν τρία ποτά στη σειρά. Οι έφηβοι προτιμούν την μπίρα, τα συσκευασμένα αλκοολούχα αναψυκτικά και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Χαμηλά στις προτιμήσεις τους είναι το κρασί. Το 41,8% των 15χρονων έχει μεθύσει τουλάχιστον μία φορά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συγκριτικά με το 2006, το 2010 έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των 15χρονων που καταναλώνουν οινοπνευματώδη σε εβδομαδιαία βάση (από 27,6% σε 35,3%).
Το ίδιο ισχύει και για την κάνναβη, αφού σε μία τετραετία διπλασιάστηκε το ποσοστό όσων την έχουν δοκιμάσει. Το 2010 το 7,2% των 15χρονων μαθητών δήλωσε ότι έχει κάνει χρήση κάνναβης -με τα 2/3 αυτών να έχουν επαναλάβει τη χρήση τρεις ή και περισσότερες φορές-, έναντι του 3,7% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2006.
Κατά την έρευνα διερευνήθηκαν και τα κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά των εφήβων και αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2002 ώς πέρυσι αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των εφήβων που αναφέρουν ότι οι γονείς τους είναι άνεργοι.
Ειδικότερα, τριπλασιάστηκε (από 0,5% σε 1,6%) το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι ο πατέρας δεν εργάζεται και διπλασιάστηκε ο αριθμός των μαθητών που αναφέρουν ότι τουλάχιστον ο ένας από τους δύο γονείς είναι άνεργος και ψάχνει για δουλειά.
Keywords
Τυχαία Θέματα