To txς διαθετει υπερδιπλασια κεφαλαια απ' οτι προβλεπει το δντ

11:11 13/6/2014 - Πηγή: Fimotro
Τις δυνατότητες των ελληνικών τραπεζών, που σταδιακά θα διευρυνθούν, να αντλούν διαθέσιμα από τη διεθνή αγορά χρήματος, εντοπίζει η έκθεση για τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδος. Συνδυάζοντας...
τη δυνατότητα αυτήν, με την προοδευτική αύξηση των καταθέσεων αλλά και την πρόοδο της οικονομίας, στην έκθεση επισημαίνεται πως θα υπάρξουν εφικτά επιχειρηματικά σχέδια που θα είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν χωρίς ζημίες από τις τράπεζες.
Οι
τράπεζες, ωστόσο, οφείλουν τώρα να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα και στην εμπέδωση του νέου προτύπου οικονομικής ανάπτυξης, επισημαίνεται στην έκθεση. Οφείλουν δηλαδή, εξηγεί η ΤτΕ, να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην ενίσχυση των πραγματικά βιώσιμων επιχειρήσεων, νέων και παλαιών, στην ενθάρρυνση των επιχειρηματικών συμπράξεων και στην υποστήριξη πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση γενναίων κλαδικών αναδιαρθρώσεων.
Στην πρόκληση της αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στέκεται μετ' επιτάσεως η έκθεση της ΤτΕ και αναφέρει πως τα πιστωτικά ιδρύματα «καλούνται να βελτιστοποιήσουν τη διαχείριση των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού, ώστε αφενός να ελαφρυνθούν οι συνεργάσιμοι δανειολήπτες που δυσκολεύονται προσωρινά να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους και αφετέρου να ανακτηθούν σε μακροπρόθεσμη βάση κεφάλαια των τραπεζών που βρίσκονται δεσμευμένα σε προβληματικά δάνεια».
Η ΤτΕ διατυπώνει αιχμές για το ΔΝΤ, τονίζοντας για τα stress tests ότι «η αξιοπιστία της άσκησης και η εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών τεκμαίρονται από την επιτυχία των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 8,3 δισ. ευρώ, που διενήργησαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μέσα σε χρονικό διάστημα δύο μηνών, προσελκύοντας το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών».
Την ετήσια οικονομική του έκθεση εξάλλου δημοσιοποίησε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Οπως δήλωσε η κ. Αναστασία Σακελλαρίου, διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων του Ταμείου στις 31.12.2013, που αντικατοπτρίζει δυνητική αξία ανάκτησης, ανέρχονταν στα 34,4 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό είναι υπερδιπλάσιο της αρχικής εκτίμησης του ΔΝΤ που περιλαμβάνεται στην έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας μας το 2012.
Η εξέλιξη αυτή, σημειώνει η διευθύνουσα σύμβουλος, βασίζεται στις αξιοσημείωτες προσπάθειες αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα και στη βελτίωση του κλίματος των αγορών για τις ελληνικές τράπεζες. Η διαφορά από το αρχικό καταβεβλημένο κεφάλαιο των 49,7 δισ. ευρώ προέρχεται κυρίως από τις σωρευτικές απώλειες για τη διαδικασία εξυγίανσης των μη συστημικών τραπεζών, οι οποίες ανήλθαν σε 11,3 δισ. ευρώ και τη ζημία από τα warrants, η οποία ανήλθε σε 2,3 δισ. ευρώ, οι οποίες ωστόσο είναι λογιστικές, ίσες με τη χρηματιστηριακή τους αξία, ενώ η έκδοσή τους έγινε σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.
Keywords
Τυχαία Θέματα