To μεγαλυτερο deal 1,2 δις ευρω απο την οικογενεια λαιμου

10:43 4/7/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Μηνάς Τσαμόπουλος
(από το protothema.gr)
Το μεγαλύτερο deal στη ναυτιλία για το 2012, αξίας 1,2 δισ. δολαρίων, έχει χρώμα ελληνικό. Πιο συγκριμένα η ναυτιλιακή εταιρεία Enesel S.A., συμφερόντων της οικογένειας Λαιμού σε ό,τι αφορά την αγορά των containerships, με πρόεδρο τον...
κ. Αντώνη Λαιμό, συμφώνησε να ναυπηγήσει 10 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, χωρητικότητας 13.800
teu, στα κορεάτικα ναυπηγεία Hyundai, τα οποία και θα τα διαθέσει με leasing στην Evergreen, για πέντε χρόνια με option για παράταση του χρόνου ναύλωσης.

Η ταϊβανέζικη ναυτιλιακή εταιρεία τακτικών γραμμών Evergreen σχεδιάζει να ακολουθήσει την τακτική της Maersk και να «μπει» στα πολύ μεγάλα containerships. Η απόφαση που πήρε ήταν να συμφωνήσει με έναν επενδυτή να χρηματοδοτήσει τη ναυπήγησή τους, και στη συνέχεια να τα ναυλώσει με leasing.

«Αξιοσημείωτη» χαρακτήρισαν τη συμφωνία αυτή τα ναυπηγεία της Hyundai, αφού η τρέχουσα αγορά της ναυπηγικής βιομηχανίας θεωρείται υποτονική. Επίσης τα κορεατικά ναυπηγεία τόνισαν ότι αναμένουν κάποιες νέες παραγγελίες για το δεύτερο εξάμηνο του έτους ώστε να πιάσουν τους στόχους για το 2012.

Από πλευράς Evergreen, η είσοδός της στην αγορά των containerships χωρητικότητας άνω των 10.000 teu αποτελεί στροφή 180 μοιρών στη στρατηγική που ακολουθούσε τα προηγούμενα χρόνια, αφού η διοίκηση της εταιρείας έκρινε ότι οι επενδύσεις σε τόσο μεγάλα πλοία είναι πολύ υψηλού ρίσκου. Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία ακολουθεί τα βήματα της Maersk και της CMA CGM, αναμένοντας να πετύχει οικονομίες κλίμακος.

Η Enesel S.A., διαχειρίζεται ένα στόλο από πέντε δεξαμενόπλοια, εκ των οποίων τα τρία είναι VLCC και τα δύο aframaxes, και τρία supramax bulk carriers. Στο στόλο της θα προστεθεί και ένα containership χωρητικότητας 9.800 teu, το οποίο θα παραδοθεί από τα ναυπηγεία της Huyndai το 2014. Ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου είναι τα 4,75 έτη.

Η οικογένεια Λαιμού δραστηριοποιείται στη ναυτιλία από το 1848, ενώ η Enesel ιδρύθηκε το 2003 και είναι αποτέλεσμα της συγχώνευσης των εταιρειών Avra Shipmanagement S.A. και Sealuck Shipping Corporation.
Keywords
Τυχαία Θέματα