Ti anaφερει η εκθεση του στειτ ντιπαρτμεντ για την τρομοκρατια...

08:24 1/5/2014 - Πηγή: Fimotro
Αναφορές στην «έλλειψη δυνατότητας αξιοποιησης πληροφοριών» της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, στους αργούς ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης για υποθέσεις τρομοκρατίας, στο ευάλωτο σύστημα έκδοσης ταυτοτήτων, ...
στη περιορισμένη ικανότητα των ελληνικών αρχών να ελέγξουν τα «διάτρητα» θαλάσσια σύνορα αλλά και την επισήμανση ότι «η συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ για θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας παρέμεινε ισχυρή» περιλαμβάνει η έκθεση του State Department για την τρομοκρατία το 2013.

Στη συνολική εικόνα
για την περασμένη χρονιά το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για διάσπαρτες επιθέσεις μικρής έκτασης με δέματα-βόμβες ή πυροδότηση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών από εγχώριες ομάδες αναρχικών. «Γενικά οι επιθέσεις αυτές δεν είχαν στόχο να προκαλέσουν σωματικό τραυματισμό αλλά κυρίως αναζητούν να κάνουν μια πολιτική δήλωση» επισημαίνουν οι συντάκτες τονίζοντας ότι «συνολικά η συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ για θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας παρέμεινε ισχυρή»

Στα τρομοκρατικά περιστατικά η έκθεση περιλαμβάνει:

Την έκρηξη δύο αυτοσχέδιων βομβών στο Mall στις 20 Ιανουαρίου
Την κατάσχεση βαρύτατου οπλισμού σε φουσκωτό στη Χίο, τον Ιούλιο, και τη σύλληψη του καταζητούμενου στην Τουρκία για επιθέσεις, Χασάν Μπιμπέρ
Τη δολοφονία δύο μελών της Χρυσής Αυγής, την 1η Νοεμβρίου στο Νέο Ηράκλειο
Την απειλή δηλητηρίασης με υδροχλωρικό οξύ προϊόντων της Coca-Cola, στις 24 Δεκεμβρίου, που προκάλεσε την απόσυρση των προϊόντων από τα ράφια των σούπερ μάρκετ
Την επίθεση με 60 σφαίρες κατά της οικίας του Γερμανού πρέσβη στις 30 Δεκεμβρίου

Γίνεται, επίσης, ξεχωριστή αναφορά στη μοναδική επίθεση κατά εταιρείας αμερικανικών συμφερόντων, στις 14 Ιανουαρίου με τη ρίψη εύφλεκτου υγρού σε υποκατάστημα της Citibank, στο Νέο Ηράκλειο, για την οποία δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Οι συντάκτες της έκθεσης περιλαμβάνουν ξεχωριστή αναφορά στην Αντιτρομοκρατική υπηρεσία για την οποία αν και αναγνωρίζουν ότι είναι «εξαιρετικά παραγωγική, έχοντας επιδείξει υψηλή δυνατότητα συλλογής πληροφοριών», εντούτοις επισημαίνουν ότι «έχει έλλειψη δυνατότητας και αξιοποίησης του μεγέθους των πληροφοριών που συγκεντρώνει και συνεργασίας με άλλες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ και της Ακτοφυλακής».

Ειδική παράγραφος αφιερώνεται στο «ασθενές σύστημα για τα διαβατήρια» ενώ για τις ταυτότητες οι συντάκτες ισχυρίζονται ότι είναι «εξαιρετικά ευάλωτες στην αλλοίωση και την αντικατάσταση φωτογραφίας καθώς δεν έχει υιοθετηθεί τα νέα στοιχεία ασφαλείας όπως οι ψηφιακές φωτογραφίες και τα βιομετρικά στοιχεία».

Παράλληλα ασκείται έμμεση κριτική στους αργούς ρυθμούς απονομής δικαιοσύνης για υποθέσεις τρομοκρατίας με την παράθεση της δικαστικής διαδικασίας για τα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα και της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς που ξεκίνησε το 2011 και συνεχίστηκε έως και τον περασμένο Οκτώβριο.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει, ακόμα την ανησυχία του για τη «διάτρητη φύση των ελληνικών συνόρων» καθώς μολονότι αναγνωρίζονται οι επιτυχίες των συνοριακών αρχών στα επίγεια σύνορα, «η ικανότητά τους να ελέγξουν τις μεγάλης κλίμακας μετακινήσεις παράνομων μεταναστών είναι περιορισμένη».

Τέλος, στην έκθεση αναφέρεται ότι αν και ελέγχθηκαν 3.318 ύποπτες συναλλαγές χρημάτων, δεν εντοπίστηκε καμία ένδειξη για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα.

Γιατί διατηρούν τη 17Ν και τον ΕΑ στη λίστα με τις 54 πιο φονικές οργανώσεις του κόσμου

Στη λίστα με τις πιο επικίνδυνες τρομοκρατικές οργανώσεις του κόσμου μαζί με την Αλ Κάιντα, την Χεζμπολάχ και την Χαμάς και τη Μπόκο Χαράμ τοποθετεί το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τη «17 Νοέμβρη» και τον «Επαναστατικό Αγώνα» θεωρώντας ότι οι δύο ομάδες ουδέποτε εξαρθρώθηκαν. Πρόκειται για πάγια επιχειρηματολογία των Αμερικανών, οι οποίοι δεν έχουν πειστεί από τις διαβεβαιώσεις των ελληνικών αρχών ότι όλα τα μέλη της «17Ν» και του Ε.Α. έχουν οδηγηθεί στις φυλακές και οι οργανώσεις αυτές έχουν «απενεργοποιηθει» δια παντός. Τα στοιχεία του Στέιτ Ντιπάρντμεντ αναφέρονται στο 2013 καθώς δεν περιλαμβάνεται η επίθεση στο κέντρο της Αθήνας, για την οποία υπήρξε ανάληψη ευθύνης από τον Επαναστατικό Αγώνα, ούτε η ληστεία στην Κλειτορία Αχαΐας η οποία αποδίδεται στο Νίκο Μαζιώτη.

Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα