Ta ''aγκαθια'' της λιστας των ''δεκα σοφων'' στον ναπολιτανο...

18:55 12/4/2013 - Πηγή: Fimotro
Από τον εκλογικό νόμο, στην χρηματοδότηση των κομμάτων, μέχρι την δικαιοσύνη και την φορολογία… αυτές αποτελούν μερικές από τις προτάσεις των «δέκα σοφών» που παρουσίασαν σήμερα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο,...
ο οποίος τους είχε ορίσει ώστε να προτείνουν ιδέες για την πολιτική ζωή της χώρας.
Οι δυο πενταμελείς επιτροπές «σοφών» ασχολήθηκαν κυρίως με το θέμα του εκλογικού νόμου, την δημόσια χρηματοδότηση των κομμάτων αλλά και την μείωση του αριθμού βουλευτών και γερουσιαστών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις προτάσεις τους, σχετικά με τον εκλογικό νόμο, το σοφότερο θα
ήταν να τεθεί σε εφαρμογή ένα «μεικτό εκλογικό σύστημα», το οποίο θα προβλέπει πριμ εδρών για την πρώτη πολιτική δύναμη, ώστε να διευκολυνθεί η διακυβέρνηση της χώρας και να ενισχυθεί η συνολική σταθερότητα του πολιτικού συστήματος.

Την ίδια ώρα, προτείνουν τη μείωση του αριθμού των γερουσιαστών σε 120 από 315 που υπάρχουν σήμερα, και των βουλευτών σε 480, καθώς σήμερα υπάρχουν 630, περίπου ένας για 95.000 κατοίκους. Οι ειδικοί, ωστόσο, θεωρούν λογικότερο να ακολουθήσουν το σχήμα: ένας βουλευτής για 125.000 κατοίκους.
Μάλιστα, προτείνουν η Γερουσία να μετατραπεί σε σώμα το οποίο θα εκπροσωπεί το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σχετικά με το φλέγον ζήτημα της δημόσιας χρηματοδότησης των κομμάτων, την κατάργηση της οποίας ζητά με έντονο τρόπο ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, οι εμπειρογνώμονες τονίζουν πως δεν μπορεί να καταργηθεί, αλλά μπορεί να διορθωθεί. Υποστηρίζουν πως η δημόσια χρηματοδότηση αποτελεί βασικό παράγοντα για την «ορθότητα της δημοκρατικής άμιλλας, ώστε να αποφευχθεί ο επηρεασμός της πολιτικής δράσης από τον πλούτο των ιδιωτών».

Αναφορικά με τη δημόσια διοίκηση, βλέπουν σωστότερο τον περιορισμό των αμοιβών των διευθυντικών στελεχών, ενώ συστήνουν πλήρη αποπληρωμή των χρεών του δημοσίου προς ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα