TON EΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΖΗΤΕΙ ΤΟ ΙΟΒΕ

Ρεπορτάζ : Ευγενία Τζώρτζη
(από την Καθημερινή)
Τη μετεξέλιξη του συστήματος των επικουρικών συντάξεων σε κεφαλαιοποιητικό, προκειμένου να δοθεί αναγκαίος χώρος για την ανάπτυξη των επαγγελματικών ταμείων, υποστήριξε χθες ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Μιλώντας σε...
ημερίδα που διοργάνωσε το ΙΟΒΕ με θέμα «Συντάξεις πέρα από τον πρώτο πυλώνα» ο κ. Σπυρόπουλος συνέδεσε τη μέχρι σήμερα αποτυχία του θεσμού των επαγγελματικών ταμείων με
«την έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά των συνδικάτων όσο και από την πλευρά των εργοδοτών», στον βαθμό που το σύστημα της κύριας ασφάλισης σε συνδυασμό με την επικουρική εξασφάλιζε ικανοποιητικές συντάξεις.
Στην ανάγκη για συνολικό επανασχεδιασμό του συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη τη συμπληρωματικότητα των τριών πυλώνων, δηλαδή της κύριας σύνταξης, των επαγγελματικών ταμείων και της ιδιωτικής ασφάλισης, καταλήγει και η μελέτη που εκπόνησε το ΙΟΒΕ και η οποία παρουσιάστηκε από τον καθηγητή κ. Νίκο Καραβίτη, υπεύθυνο του Παρατηρητηρίου Δημοσίου Τομέα - Κράτους του ΙΟΒΕ. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, η μερική προσαρμογή του πρώτου πυλώνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρόσφατης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης έγινε με γνώμονα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, χωρίς ωστόσο να απαντά συνολικά στην επιδείνωση των δημογραφικών συνθηκών.
Μέχρι το τέλος του 2011 αναμένεται η ολοκλήρωση της καταγραφής της κατάστασης και των προοπτικών των επικουρικών ταμείων και εκτιμάται ότι τα ευρήματα θα ενισχύσουν την τάση μείωσης του ποσοστού αναπλήρωσης του εισοδήματος για τους συνταξιούχους. Σύμφωνα με τον κ. Καραβίτη, η επέκταση της μεταρρύθμισης και στο σύστημα των επικουρικών συντάξεων είναι επιτακτική για να ολοκληρωθεί η αναδιάταξη του πρώτου πυλώνα.
Στο ίδιο συμπέρασμα συμφώνησε και ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Πλάτων Τήνιος, ο οποίος χαρακτήρισε την αλλαγή του 2010 ανεπαρκή. Η πλαισίωση του κρατικού πυλώνα με ένα συλλογικό επαγγελματικό πυλώνα παραμένει, σύμφωνα με τον κ. Τήνιο, «η σημαντικότερη δομική μεταρρύθμιση που απομένει να γίνει, προκειμένου η ασφάλεια εισοδήματος των συνταξιούχων να μην εξαρτάται αποκλειστικά από έωλες κρατικές συντάξεις».
Μιλώντας από την πλευρά των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζωής και Συντάξεων της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών και διευθύνων σύμβουλος της Efg Eurolife κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου έθεσε ως αναγκαίο όρο για την αποτελεσματική προώθηση του θεσμού των επαγγελματικών ταμείων, την αλλαγή του νόμου στη βάση της ίδρυσης Ανοικτών Ταμείων Επαγγελματικής Συνταξιοδοτικής Ασφάλισης. Πρόκειται ουσιαστικά για ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, που θα λειτουργούν χωρίς τον περιορισμό των 100 ατόμων ως ελάχιστο αριθμό ασφαλισμένων που επιβάλλει σήμερα ο νόμος.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρρηγεωργίου, η ανάπτυξη του θεσμού προϋποθέτει τη θεσμοθέτηση ενός φορολογικού καθεστώτος που θα δίνει κίνητρα για αποταμίευση, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να λ
Keywords
Τυχαία Θέματα