Psi : ενα βημα πρiν δωσουν τα χερια...

11:06 20/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Κοντά σε καταρχήν συμφωνία για την οικειοθελή αναδιάρθρωση του χρέους (PSI) με όρους που σχεδόν επέβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκονται, όπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα, η τρόικα και οι
τραπεζίτες. Οι επαφές θα συνεχιστούν σήμερα Παρασκευή, όπως...
ανακοίνωσε το IIF σε μια λιτή δήλωση που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης, στην οποία αναφέρεται ότι οι συζητήσεις που έχουν γίνει ήταν παραγωγικές. Όπως γράφει το euro2day.gr, οι Παπαδήμος - Βενιζέλος και ο Charles Dallara συναντήθηκαν ανεπίσημα το πρωί της Πέμπτης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τέθηκαν οι βασικές παράμετροι της νέας συμφωνίας και ακολούθησε η ενημέρωση από τον Λ. Παπαδήμο των πολιτικών αρχηγών και των θεσμικών εταίρων και από τον Ch. Dallara της επιτροπής ομολογιούχων.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, έχει υπάρξει καταρχήν συμφωνία και για το καυτό θέμα των επιτοκίων. Η Ελλάδα, με την υποστήριξη της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πρότεινε τα νέα ομόλογα να φέρουν κλιμακούμενο επιτόκιο ανάλογα με την ωρίμανση, μεταξύ του 3% και του 4,75%.

Το μέσο επιτόκιο διαμορφώνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο 4,25%, 0,50% περίπου χαμηλότερα από το υφιστάμενο μέσο επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνονται τα δάνεια της χώρας. Επομένως, πέραν της μείωσης του χρέους κατά 50% σε επίπεδο ονομαστικής αξίας, η Ελλάδα θα επιτύχει, εφόσον υπογραφεί συμφωνία με τους παραπάνω όρους, και μείωση των τόκων εξυπηρέτησης σε μέσους όρους κατά περίπου 55%.
Keywords
Τυχαία Θέματα