Otan h τροικα πιεζει...

15:50 2/7/2013 - Πηγή: Fimotro
...ΤΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ...
Από νωρίς ξεκινούν την Τρίτη οι απανωτές συσκέψεις των κορυφαίων υπουργών με τους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς. Από τις 8 το πρωί θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στη συνέχεια τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη,...
ενώ από το μεσημέρι μέχρι πολύ αργά το βράδυ θα έχουν εφ’ όλης της ύλης σύσκεψη εκ νέου με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Αν
και φαίνεται να τα βρίσκουν με την κυβέρνηση στο θέμα των φόρων ακινήτων, το ΔΝΤ και ειδικά ο κύριος Πόουλ Τόμσεν δεν κρύβουν πλέον την δυσαρέσκειά τους για την αναβλητικότητα της κυβέρνησης σε καίρια ζητήματα, που φέρνει πιο κοντά την ανάγκη λήψεως νέων μέτρων. Γι αυτό τη Δευτέρα ο Τόμσεν επέμενε μιλώντας στον Γιάννη Στουρνάρα να ξενυχτήσουν αν χρειαστεί, για να βρεθεί κοινός τόπος συμφωνίας.

Το οικονομικό επιτελείο πρότεινε ήδη μια σειρά εναλλακτικών λύσεων για να καλυφθούν το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2013-2014, αλλά οι ελεγκτές θέλουν να δουν έργα, επειδή θεωρούν πως ως τώρα η κυβέρνηση «αγόραζε χρόνο» αλλά αυτός πια τελείωσε. Ανησυχούν για το δημοσιονομικό κενό που θεωρούν πως ξεπερνά τα 3 δισ. στη διετία έως το 2014 (τα 2,5 δισ. προέρχονται από τον ΕΟΠΥΥ και άλλα 600 εκατ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία) και τονίζουν πως μπήκαμε πλέον στο β΄ εξάμηνο και δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες αναβολές.

Επιπλέον, όπως έχει τεθεί και στο Μνημόνιο, το ΔΝΤ θα διακόψει την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και δεν θα εγκρίνει την δόση των 1,8 δισ. ευρω, αν ως το τέλος του μηνός δεν έχει δώσει την έγκρισή της η ΕΕ για τα υπόλοιπα 6,3 δισ. ευρώ. Η στάση της ΕΕ θα φανεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Γιούρογκρουπ και για αυτό η κυβέρνηση θέλει μέχρι την Κυριακή να έχουν κλείσει ορισμένα τουλάχιστον θέματα ώστε να κλείσουν τα υπόλοιπα και μέχρι τις 15 του Ιουλίου.

Αυτό δεν είναι εύκολο όμως και, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι ελεγκτές απαιτούν βήμα προς βήμα διασφάλιση με νομοθετική διάταξη πως θα τηρηθούν όλα τα προαπαιτούμενα για τη δόση.

Οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις είναι πιθανό να οδηγήσουν σε "σπάσιμο" της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ κάτι που αν γίνει ενδέχεται να προκαλέσει πρόβλημα στη χρηματοδότηση από την πλευρά του ΔΝΤ, Το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει πως αξιολόγηση της οικονομίας και έκθεση της τρόικα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου για να εγκρίνει την συμμετοχή του στην επόμενη δόση.

Ωστόσο οι ελεγκτές ανακαλύπτουν διαρκώς «τρύπες» και ασκούν πιέσεις για νέες περικοπές, φόροι, απολύσεις και «λουκέτα». Δεν τους αρκεί πλέον η επίκληση της ΕΡΤ ως ένδειξης αποφασιστικότητας εκ μέρους της κυβέρνησης, αντιθέτως ανησυχούν για την πορεία εκτέλεσης του τρέχοντος και του επόμενου προϋπολογισμού, «στρώνοντας χαλί» για νέα μέτρα στη διετία 2013-2014 -πριν καν εφαρμοστούν ακόμη οι απολύσεις στο δημόσιο ή οι νέοι φόροι ακινήτων που θα επιβληθούν φέτος.

Τα παλαιά μέτρα που άφησε «προίκα» η τρικομματική κυβέρνηση στην νέα κυβέρνηση, είναι πάμπολλα και η μη εφαρμογή τους μπορεί να οδηγήσει σε «αυτόματες» περικοπές και πρόσθετα διορθωτικά μέτρα, όπως επιβάλλει το Μνημόνιο. Για παράδειγμα:

1. ΔΗΜΟΣΙΟ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ: Το εγχείρημα της ΕΡΤ δείχνει τι θα επακολουθήσει. Άμεσα πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα και 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ οι ελεγκτές θεωρούν ασυγχώρητο ότι η κυβέρνηση απέτυχε επί ένα χρόνο τώρα να βρει και να εκδιώξει 2.500 ανεπαρκείς και επίορκους, όπως προβλέπει το Μνημόνιο. Θεωρούν πως η κυβέρνηση δίστασε «στα εύκολα» και πλέον υπονομεύεται το «στοίχημα» της αξιολόγησης σε ολόκληρο το δημόσιο. Οι προσλήψεις της ΕΡΤ γίνονται πλέον η "βιτρίνα" της αξιολόγησης και το παραμικρό λάθος ή σπέκουλα μπορεί να γκρεμίσει το όλο εγχείρημα στο δημόσιο».

2. ΥΓΕΙΑ: Οι ελεγκτές θεωρούν ότι πρέπει «να πέσουν κεφάλια» για τα νέα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ ύψους 2,5 δισ. ευρώ και το χρηματοδοτικό κενό των περίπου 600 εκατ. ευρώ που εντόπισαν σε άλλα ασφαλιστικά Ταμεία. Στην συνάντηση με τον κύριο Άδωνι Γεωργιάδη, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα τους παρουσιάσει αναλυτικά ένα πάκέτο μέτρων που, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει:

-περαιτέρω μείωση των δαπανών Υγείας

-δραστικό περιορισμό των διαγνωστικών εξετάσεων

-μείωση της τιμής των φαρμάκων βάσει συγκριτικών στοιχείων για τις τιμές τους διεθνώς

- δημιουργία «πρωτοκόλλων εργαστηριακών εξετάσεων»

- πλαφόν στη δαπάνη και πρόστιμα για την υπέρβαση (clow back) σε διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικά θεραπευτήρια

3. ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Η τρόικα θα επιδιώξει να ανοίξει εκ νέου το εργασιακό με καθολική επανεξέταση του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ και με κατάργηση των τριετιών. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν επίσης να επιβληθεί εισφορά 2 τοις χιλίοις στις εταιρείες που έχουν αυτο-απασχολουμένους μέσω του ΟΑΕΕ από το 2014. Ο Γιάννης Βρούτσης θα συναντηθεί σήμερα το πρωί με την τρόικα και στο επίκεντρο θα βρεθεί και η "τρύπα" ύψους 230.000.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ. Στο προσκήνιο έρχονται και πάλι μέτρα και περικοπές που είχαν προσωρινά (;) «μπει στο συρτάρι» όπως η μείωση συντάξεων του πρώην ΤΕΒΕ. Στην πρώτη φάση του ελέγχου που διεκόπη προ ημερών οι κύριοι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς δεν βρήκαν το χρόνο να συναντήσουν τον κ.Γιάννη Βρούτση, αν και εκείνος επέμενε σε δηλώσεις του –όπως στο παρελθόν έκαναν και άλλοι προκάτοχοί του- πως «δεν απαιτούνται νέα μέτρα» γιατί ο Προϋπολογισμός «εγγυάται» την χρηματοδότηση των παροχών. Οι απεσταλμένοι των δανειστών όμως δεν βλέπουν ποιος «εγγυάται» …τον κρατικό Προϋπολογισμό. Επιπλέον, είναι πιθανό να ανοίξει και η συζήτηση για το πλαφόν των απολύσεων για επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 150 εργαζομένους.

4. ΜΕΙΩΣΗ ΦΠΑ: Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, για να συζητήσουν περαιτέρω το ενδεχόμενο «πιλοτικής» μείωσης ΦΠΑ ή άλλων φόρων, οι δανειστές ζητούν εισπρακτικά «αντίμετρα» τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα