Oi υδρογονανθρακες της ελπιδας

14:38 6/6/2013 - Πηγή: Fimotro

Γράφει ο Γιάννης Μπελεγρίνης
(από το : todomino)
Πρόκειται ίσως για το θέμα που έχουν ακουστεί οι περισσότερες θεωρίες –σωστές ή λάθος- από την στιγμή που η οικονομική κρίση έφτασε στην Ελλάδα. Τα πετρέλαια της χώρας μας. Μέσα στην όλη μαυρίλα που επικρατεί γενικότερα, έγινε...
μια σωστή κίνηση από πλευράς της κυβέρνησης. Και πρέπει να τολμάμε να λέμε και τα θετικά. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

Μια σωστή κίνηση που, αν τελικά υλοποιηθεί, μπορεί να βάλει
τα πράγματα σε μια σειρά. Να υπάρξει επιτέλους, ένας Ελληνικός Οργανισμός που θα διαχειρίζεται το μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται Ελληνικά πετρέλαια. Είναι βεβαίως μια κίνηση, που από μόνη της δεν αρκεί. Αυτή είναι μόνο η αρχή και πρέπει να υπάρξει και συνέχεια. Όταν ξεκινάς να χτίζεις ένα σπίτι, ξεκινάς από την βάση. Μετά χτίζεις. Κάπως έτσι είναι και εδώ. Με την Ελληνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων μπαίνει η βάση. Χρειάζεται στην συνέχεια να χτίσουμε το υπόλοιπο «οικοδόμημα», για να το αξιοποιήσουμε μετά όπως πρέπει.

Είδαμε πρόσφατα και το παράδειγμα της Κύπρου. Με σωστές κινήσεις στο θέμα των πετρελαίων, κατάφερε άμεσα να αρχίσει τις εξορύξεις. Η Κύπρος έδειξε αποφασιστικότητα, εξάντλησε όλα τα περιθώρια για να πάρει αυτά που δικαιούται και τελικά τα κατάφερε. Με παράλληλη σωστή στρατηγική στο θέμα των συμμαχιών με άλλες χώρες, κατάφερε να «κλειδώσει» την υπόθεση προς όφελος της.

Στην περίπτωση της Κύπρου φάνηκε και ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο, που αφορά και την Ελλάδα. Ο παράγοντας που λέγεται Τουρκία. Πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας, βρίσκεται η σκέψη, αναφορικά με το τι θα κάνει η Τουρκία αν αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε εξορύξεις πετρελαίου στο Αιγαίο. Στο παράδειγμα της Κύπρου αποδείχτηκε ότι η Τουρκία μάλλον μόνο… γαβγίζει και δεν δαγκώνει. Όσο και αν απειλούσε η Τουρκική πλευρά, ακόμα και με στρατιωτική επέμβαση, τελικά έμεινε απλά στο να παρακολουθεί, χωρίς να κάνει καμία ουσιαστική κίνηση.

Βεβαίως, επειδή πολλά έχουν ακουστεί γύρο από τα πετρέλαια της Ελλάδας, οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Το σενάριο: σήμερα μπαίνουν τα τρυπάνια, αύριο έχουμε πετρέλαιο στα χέρια μας και μεθαύριο γινόμαστε δισεκατομμυριούχοι, δεν υπάρχει. Γιατί τα έχουμε ακούσει και αυτά. Ακόμα και από πολιτικούς, σε δημόσιες δηλώσεις τους. Νομίζω ότι τέτοιου τύπου δηλώσεις γίνονται εκ του πονηρού, και είναι το ίδιο επικίνδυνες με το «λεφτά υπάρχουν» που ειπώθηκε κάποτε και όπως αποδείχτηκε στην συνέχεια δεν είχε καμία βάση. Οι εξορύξεις του «μαύρου χρυσού», είναι κάτι που μπορεί να σου αποφέρει σημαντικά έσοδα, όμως σε βάθος χρόνων. Αυτό λένε οι ειδικοί.

Το πότε θα πιάσουμε πετρέλαιο στα χέρια μας, θα το δούμε στην πορεία. Προς το παρόν πρέπει να μπει η βάση. Να κινηθούμε βήμα-βήμα, με σχέδιο και χωρίς «μεγάλα» λόγια. Έτσι και αλλιώς, από λόγια έχουμε χορτάσει…
Keywords
Τυχαία Θέματα