Oi πρωτες δηλωσεις καψη...

14:48 25/6/2013 - Πηγή: Fimotro
...ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ''ΜΑΥΡΟ''ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΤ...
Μια πρώτη «γεύση» της πολιτικής που θα ακολουθήσει προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα μετά τις εξελίξεις των τελευταίων δύο εβδομάδων στην ΕΡΤ, έδωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Παντελής Καψής...
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, λίγες ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Καψής παραδέχτηκε πως έχει αναλάβει μία δύσκολη αποστολή και σημείωσε ότι το πρώτο βήμα που πρέπει
να γίνει προκειμένου να εξομαλυνθούν τα πράγματα είναι να φύγει το «μαύρο», δηλαδή να επαναλειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση.

«Έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα άλμα και να φτιάξουμε μια νέα ραδιοτηλεόραση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών πέρα από παρεμβάσεις και κομματισμούς», δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός.
Αναφορικά με τους εργαζόμενους στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ο κ. Καψής επισήμανε ότι οι συνθήκες είναι πολύ λεπτές και πως οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είναι μέρος της λύσης.

«Γόρδιος δεσμός» η δημόσια τηλεόραση

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Παπαδήμου και παλαιότερα δημοσιογραφικό στέλεχος του ΔΟΛ και νυν του Πήγασου έχει την αρμοδιότητα και για να λειτουργήσει ο μεταβατικός φορέας αλλά και για να στηθεί από την αρχή η νέα δημόσια τηλεόραση που θα διαδεχθεί την ΕΡΤ που είναι οριστικά παρελθόν. Σύμφωνα με την προσωρινή διαταγή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας η μεταβατική δημόσια τηλεόραση θα έπρεπε ήδη να λειτουργεί.

Το μαύρο όμως δεν έχει φύγει από τις οθόνες ενώ αντίθετα παρά την εντολή του αρμόδιου για την εκκαθάριση υπουργείου Οικονομικών το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ τελεί ακόμη υπό κατάληψη από τους εργαζομένους οι οποίοι φέρονται διατεθειμένοι να παραμείνουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Η απόφαση για την μεταβατική δημόσια τηλεόραση ελήφθη στην τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πριν από την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. Το βασικό είναι ότι θα λειτουργήσει το μεταβατικό σχήμα προκειμένου να εκπέμψει η κρατική ραδιοτηλεόραση πλήρες πρόγραμμα από όλες της τις συχνότητες εκτός- αν υπάρξει αλλαγή καθώς δεν υπάρχει πια η πίεση του κ. Φώτη Κουβέλη.

Στο ίδιο πλαίσιο έχει αποφασιστεί να κληθούν περί τους 2000 από τους νυν εργαζομένους της ΕΡΤ να υπογράψουν συμβάσεις έργου περιορισμένου χρόνου. Η στόχευση είναι να σταματήσουν οι εργαζόμενοι την κατάληψη και να παραδώσουν τις εγκαταστάσεις, να βγει άμεσα το πρόγραμμα που θα είναι ουσιαστικά της παλαιάς ΕΡΤ και να γίνει η εκκαθάριση εν λειτουργία. Καθώς η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την νέα δημόσια τηλεόραση ΝΕΡΙΤ είναι γενικός ο νέος υφυπουργός έχει την δυνατότητα να την στήσει από την αρχή.

Προβλέπεται πάντως ότι θα γίνουν προσλήψεις για τη νέα δημόσια τηλεόραση με κριτήρια ΑΣΕΠ ενώ οι ήδη εργαζόμενοι απλώς θα πριμοδοτηθούν με μόρια. Φυσικά ο νέος φορέας θα απασχολεί πολύ λιγότερους υπολογίζεται περί τα 1000 άτομα. Έτσι πρόβλημα της κυβέρνησης και του νέου υφυπουργού είναι η εκκένωση των εγκαταστάσεων της Αγίας Παρασκευής κάτι που δεν είναι δεδομένο ούτε εύκολο με την τροπή που πήραν τα πράγματα καθώς είναι πολύ εκείνοι μεταξύ των εργαζομένων αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης που τους στηρίζουν πολιτικά οι οποίοι λένε ότι η ΕΡΤ θα γίνει το νέο Πολυτεχνείο. Εφόσον οι εργαζόμενοι παραμείνουν και αρνηθούν να υπογράψουν τις συμβάσεις περιορισμένου χρόνου η κυβέρνηση θα πρέπει να καταφύγει σε αστυνομική βία και σύμφωνα με πληροφορίες το επιχειρησιακό σχέδιο είναι έτοιμο.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα