OI HΠΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε των ανάκληση του πρεσβευτή της Ρόμπερτ Φορντ στη Συρία εξαιτίας απειλών για την προσωπική του ασφάλεια. Ο Ρόμπερτ Φορντ -ο πρώτος Αμερικανός πρεσβευτής που διορίστηκε...
τον περασμένο Ιανουάριο στη Δαμασκό έπειτα από μία πενταετία- έχει εξαγριώσει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ εξαιτίας της αλληλεγγύης του προς τους ακτιβιστές και της καταδίκης της άγριας καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Ο Ρόμπερτ Φορντ, ο οποίος έχει υπηρετήσει σε αρκετές αραβικές χώρες, αναχώρησε από τη Συρία το Σαββατοκύριακο «έπειτα από απειλές για την προσωπική
του ασφάλεια», όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ.

Η επιστροφή του πρεσβευτή θα εξαρτηθεί από την κατάσταση ασφαλείας στη Συρία, δήλωσε ο εκπρόσωπος επισημαίνοντας ότι το καθεστώς έχει «υποκινήσει» μία εκστρατεία κατά του Ρόμπερτ Φορντ.

Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν σχέδια για απέλαση του Σύρου πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον.

Τον περασμένο μήνα ο Ρόμπερτ Φορντ δέχθηκε επίθεση με τομάτες και αυγά από υποστηρικτές του Μπασάρ αλ-Άσαντ όταν επισκέφθηκε φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης, και «παγιδεύτηκε» προσωρινά στο γραφείο του από οργισμένα πλήθη Σύρων.

Ήταν επίσης μεταξύ ομάδα Δυτικών διπλωματών που εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους προς την οικογένεια ενός ακτιβιστή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγγέλλεται ότι σκοτώθηκε από βασανιστήρια ενώ τελούσε υπό κράτηση.

Τον Ιούλιο είχε επισκεφθεί με τον Γάλλο ομόλογό του την πόλη Χάμα, επίκεντρο της εξέγερσης, όπου συνάντησε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Η εξέγερση στη Συρία έχει συμπληρώσει ήδη επτά μήνες και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 3.000, κυρίως άοπλοι, διαδηλωτές από τα πυρά του καθεστώτος.
Keywords
Τυχαία Θέματα