Miσο εκατομμυριο ευρω για την ''προσευχη στο ορος των ελαιων'' του παρθενη...

18:35 11/4/2014 - Πηγή: Fimotro
Για μισό εκατομμύριο ευρώ (511.200 ευρώ) πωλήθηκε το έργο του Κωνσταντίνου Παρθένη «Προσευχή στο Όρος των Ελαιών», σε δημοπρασία του οίκου Bonhams που έγινε -την Τετάρτη 9 Απριλίου-στο Λονδίνο με έργα Ελλήνων ζωγράφων. Το έργο του Αλεξανδρινού ζωγράφο ηγήθηκε...
της δημοπρασίας, που περιλάμβανε 100 έργα, από τα οποία πουλήθηκαν τα 63 και τα έσοδα της δημοπρασίας ανήλθαν συνολικά σε 2.1 εκατ. στερλίνες.

Η αρχική τιμή εκτίμησης του έργου, που δημιουργήθηκε το 1930, κυμαινόταν μεταξύ 360.000 - 600.000 ευρώ.

Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1878, η ενασχόληση του Κωνσταντίνου Παρθένη με την αγιογραφία ξεκινά από τα πρώτα του βήματα. Αφού σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης κοντά στον Γερμανό ζωγράφο Καρλ Ντίφενμπαχ, το 1903 επέστρεψε στην Ελλάδα για να ασχοληθεί με την αγιογραφία. Μέχρι το 1907, έζησε στον Πόρο, όπου φιλοτέχνησε τις τοιχογραφίες του ναού του Αγίου Γεωργίου. Το 1908 φιλοτέχνησε τις αγιογραφίες του ναού του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο.

Τα έργα του Παρθένη μας προτείνουν μια ιδεατή Ελλάδα του μύθου και της Ιστορίας όπου συμβιώνουν αρμονικά οι ολύμπιοι θεοί, οι βυζαντινοί άγιοι και οι ήρωες της Επανάστασης. Οι ιδανικές μορφές του μετεωρίζονται σε έναν υπερβατικό χώρο, όπου ο χρόνος έχει καταλυθεί και τα λείψανα του ορατού κόσμου έχουν αναχθεί σε πλατωνικά αρχέτυπα, με τη βοήθεια μιας αχειροποίητης τεχνικής. Η χρωστική ουσία έχει χάσει την υλική της υπόσταση και γίνεται καθαρή πνευματική προβολή. Τα ώριμα έργα του Παρθένη μοιάζουν με υπερφυσικά δρώμενα, με θεοφάνειες.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα