Mhδενικη αναπτυξη στο α' τριμηνο η γαλλια....

13:55 15/5/2014 - Πηγή: Fimotro
Η γαλλική οικονομική ανάπτυξη ανεκόπη στην αρχή του έτους καθώς οι καταναλωτές έσφιξαν τις «ζώνες» τους και οι επιχειρήσεις μείωσαν τις επενδύσεις, εμφάνισαν ...
τα στοιχεία σήμερα, υποδηλώνοντας ότι η ευρύτερη ανάκαμψη της ευρωζώνης παραμένει ασθενής και ευάλωτη σε οπισθοδρομήσεις.

Στους πρώτους τρεις μήνες του 2014, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης δεν κατόρθωσε να αναπτυχθεί σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Insee. Η γαλλική οικονομία είχε αναπτυχθεί 0,2% στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση
της The Wall Street Journal ανέμεναν μια ελαφρώς μικρότερη επιβράδυνση στο 0,1% στο α΄ τρίμηνο.

Η Γαλλία είναι η πρώτη από διάφορες μεγάλες οικονομίες που εκδίδουν στοιχεία για το ΑΕΠ σήμερα πριν από τα στοιχεία για το σύνολο της ευρωζώνης που θα ανακοινωθούν λίγες ώρες μετά. Καθώς η Γαλλία αντιστοιχεί στο 20% της οικονομίας της ευρωζώνης, τα στοιχεία συχνά θεωρούνται βαρόμετρο για τη συνολική υγεία της νομισματικής ένωσης.

Η ευρωζώνη βγήκε από την μακρά συρρίκνωση, στο β΄ τρίμηνο του περασμένου έτους, αλλά η ανάπτυξη δεν ήταν τόσο ισχυρή στις προηγούμενες ανακάμψεις των οικονομιών και ήταν πολύ υποτονική για να οδηγήσει γρήγορα την ανεργία χαμηλότερα, από τα ιστορικά υψηλά. Μαζί με την ασθενή ανάπτυξη, ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 1% από τον Οκτώβριο, και είναι πολύ χαμηλότερα από το στόχο της ΕΚΤ για λίγο κάτω από το 2%. Η ΕΚΤ άφησε να εννοηθεί την προηγούμενη εβδομάδα ότι προετοιμάζεται να μειώσει τα επιτόκια ή να λάβει άλλα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, όταν το δ.σ. της συνεδριάζει τον επόμενο μήνα.

Στη Γαλλία, η οικονομία απέφυγε την βαθιά συρρίκνωση που έπληξε την ευρωζώνη ευρύτερα. Αλλά διακυμάνθηκε μεταξύ υφέσεις και ποσοστά μικρής ανάπτυξης κάθε τρίμηνο στα τελευταία δύο χρόνια, δυσκολεύοντας τον πρόεδρο Francois Hollande σχετικά με την υπόσχεσή του να μειώσει την ανεργία.

Μετά από την κατακόρυφη αύξηση των φόρων στους πρώτους 18 μήνες της προεδρίας του, ο Σοσιαλιστής ηγέτης άλλαξε την προσέγγισή του τον Ιανουάριο, υποσχόμενος να μειώσει τις δαπάνες και να μειώσει τους φόρους για τις επιχειρήσεις σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τις επενδύσεις και τις προσλήψεις.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ από την Insee που ανακοινώθηκαν σήμερα, υποδηλώνουν ότι οι πολιτικές του Hollande δεν είχαν ακόμη κάποια επίδραση καθώς οι επενδύσεις από τις μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες υποχώρησαν 0,5% στο α΄ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες σταθεροποίησαν την γαλλική οικονομία στη διάρκεια της ύφεσης στην ευρωζώνη, υποχώρησαν επίσης 0,5% στην ίδια περίοδο, με την άνοδο της ανεργίας και τις αυξήσεις των φόρων επί των πωλήσεων να επιβαρύνουν τα νοικοκυριά.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα