Maξιμου για ελληνικο: στα 2,4 δις. το συνολικο οφελος του δημοσιου...

00:01 8/6/2016 - Πηγή: Fimotro

Για κέρδη για τους πολίτες της Αττικής αλλά και για το Δημόσιο κάνουν λόγο...
κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, αναφερόμενοι στη σύμβαση του Ελληνικού. Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, «το συνολικό όφελος του δημοσίου από τη παραχώρηση ανέρχεται πλέον στα 915 εκατ. (τίμημα) + 1,5 δισ. (δημόσια έργα) = 2,415 δισ. ευρώ».
Κατά τους ίδιους κύκλους, η επένδυση για την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε ό,τι αφορά το οικονομικό αντικείμενο και το όφελος του δημοσίου έχει δυο σκέλη: Το ένα αφορά το τίμημα παραχώρησης και το δεύτερο αφορά τη δέσμευση για επενδύσεις και ιδιαίτερα άμεσες
επενδύσεις για δημιουργία δημόσιων υποδομών κοινωφελή χαρακτήρα.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η διαφορά είναι ότι το μεν τίμημα, με βάση τα μνημόνια από τα οποία δεσμεύεται η χώρα, πηγαίνει απευθείας στο χρέος, ενώ οι επενδύσεις για δημόσιες υποδομές έχουν άμεση ανταποδοτικότητα και δημόσιο όφελος.
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «το σημαντικότερο είναι ότι το έργο θα ξεκινήσει από το Μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου και αναψυχής» και σημειώνουν ότι «η προηγούμενη μορφή της σύμβασης άφηνε απολύτως ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν πρώτα τα έργα δόμησης και όταν αυτά απέδιδαν να κατασκευάζονταν μέρος του πάρκου».
Οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν ότι με τη δέσμευση για 1 δισ. δημόσια έργα άμεσα, εξασφαλίζεται ότι στη πρώτη πενταετία οι πολίτες της Αττικής θα μπορούν να απολαμβάνουν το Πάρκο του Ελληνικού. Επίσης με τις παραπάνω αλλαγές, το τίμημα της συνολικής επένδυσης αυξάνεται από τα 5,4 δισ. περίπου στα 7 δισ. ευρώ.
«Σημαντική Αύξηση του Πάρκου και του Πρασίνου έναντι της οικοδομήσιμης γης»
Οι ίδιοι κύκλοι παρατηρούν ότι με την επαναδιαπραγμάτευση της Σύμβασης ανατρέπεται πλήρως ο συσχετισμός Πρασίνου και οικοδομήσιμης γης στο Ελληνικό. Όπως αναφέρουν, η οικοδομήσιμη γη μειώνεται από τα 3.600.000 τ.μ. στα 2.700.000 τ.μ. , ενώ οι συνολικοί χώροι Πρασίνου ανέρχονται στα 2.900.000 τ.μ.
Κατά τις ίδιες πηγές, από τα 2.900.000 τ.μ. πρασίνου, που προσεγγίζει σε ποσοστό το 50% της συνολικής επιφάνειας παραχώρησης, τα 2.000.000 τ.μ. θα είναι ενιαίο και ανεμπόδιστης πρόσβασης Πάρκο, επιπλέον 300.000 τ.μ. εφαπτόμενα στο ενιαίο Πάρκο, χώρος που είτε θα επεκταθεί το Πάρκο είτε θα μεταφερθούν δημόσιες χρήσεις κτηρίων από το υπόλοιπο λεκανοπέδιο με σκοπό να δημιουργηθούν αντίστοιχου εμβαδού πνεύμονες πρασίνου σε κατοικημένες περιοχές του κέντρου.
Keywords
Τυχαία Θέματα