Kai παλι θελει να ειναι υποψηφιος ο γιουνκερ...

12:19 12/7/2013 - Πηγή: Fimotro
Την επιθυμία του να είναι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές στο Λουξεμβούργο εξέφρασε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Πέμπτη, μετά τη συνάντησή του με τον Μεγάλο Δούκα Ερρίκο...
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Γιούνκερ ζήτησε από τον επικεφαλής του Δουκάτου να προκηρύξει άμεσα βουλευτικές εκλογές.
«Θα ήθελα να λάβω μέρος στις εκλογές,
αλλά το κόμμα μου θα πρέπει να αποφασίσει για το θέμα», δήλωσε ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών.
«Παρουσίασα την κατάσταση στον Μεγάλο Δούκα από την δική μου οπτική γωνία, από την οπτική γωνία της κυβέρνησης», είπε ο κ. Γιούνκερ. «Επαφίεται τώρα στον Μεγάλο Δούκα να λάβει την απόφασή του», κατέληξε.
Η κυβέρνηση Γιούνκερ σχεδιάζει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της έως ότου διεξαχθούν εκλογές εντός του 2013, δήλωσε εκπρόσωπός του πρωθυπουργού, καθώς ο βετεράνος πολιτικός δέχεται και νέες πιέσεις σχετικά με το σκάνδαλο που έχει προκαλέσει η δράση της υπηρεσίας πληροφοριών του Λουξεμβούργου, SREL.
Την Τετάρτη, ο κεντροδεξιός ηγέτης απέτυχε να πείσει τα κόμματα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης ότι δεν φέρει ευθύνη σχετικά με το σκάνδαλο που αφορά την υπηρεσία.
Κατά την διάρκεια μαραθώνιας συνεδρίασης του λουξεμβουργιανού κοινοβουλίου η οποία διήρκεσε επτά ώρες, ο κ. Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει να διεξαχθούν νέες εκλογές, αποτρέποντας έτσι την πρόταση ψήφου δυσπιστίας.
Η πιο πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, οι οποίες κανονικά επρόκειτο να διεξαχθούν το 2014, θεωρείται η 20ή Οκτωβρίου.
«Έως τότε, όλα παραμένουν ως έχουν», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Ετιέν Σνάιντερ, ο οποίος ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες. «Δεν θα παυτούμε», πρόσθεσε.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι ο μακροβιότερος εν ενεργεία πρωθυπουργός στην ΕΕ, καθώς βρίσκεται στην εξουσία επί 18 χρόνια, και υπήρξε χωρίς διακοπή μέλος των κυβερνήσεων της χώρας του τα τελευταία 30 χρόνια. Έχει αποκτήσει εξέχουσα θέση, ως ένας από τους ιδρυτές του ευρώ και ο πρώτος πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ανακοίνωσε εξάλλου ότι ο κ. Γιούνκερ θα παραμείνει μια από τις «κολόνες» του. Ο λουξεμβουργιανός πρωθυπουργός, «ένας σπουδαίος ευρωπαίος, έκανε πολλά για να βάλει το Λουξεμβούργο στον χάρτη της Ευρώπης», ανέφερε ο Ζοζέφ Ντολ, ηγέτης του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, Γαλλικό Πρακτορείο
Keywords
Τυχαία Θέματα