Kai me τους δικαστες συγκρουστηκε το υπ. οικονομικων!

08:50 12/6/2014 - Πηγή: Fimotro
Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών, προκάλεσε η έκθεση του ΔΝΤ στην οποία αναφέρεται ότι έχουν εκδοθεί αρνητικές δικαστικές αποφάσεις...
στα θέματα οικονομικής πολιτικής.
Ουσιαστικά το Ταμείο κάνει «συστάσεις» στα ελληνικά δικαστήρια να αποφασίζουν με βάση το πώς καθορίζεται η οικονομική πολιτική, με αφορμή το θέμα των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών.
Με μια σκληρή ανακοίνωση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών κάνει λόγο για «κοινωνικό εκβιασμό»
από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών.
Συγκεκριμένα τονίζεται: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών εκφράζει την έντονη ανησυχία των διοικητικών δικαστών για τη σταθερή άρνηση της Εκτελεστικής Εξουσίας να συμμορφώνεται σε δικαστικές αποφάσεις που παρεκκλίνουν από την πολιτική της. Στο ίδιο κλίμα, οι διοικητικοί δικαστές αποδοκιμάζουμε τον κοινωνικό εκβιασμό που επιχειρείται δια μέσω των ευρείας δημοσιότητας πρόσφατων διαρροών του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες σε περίπτωση που τα δικαστήρια κρίνουν αντισυνταγματικές περικοπές αποδοχών επαγγελματικών ομάδων ή περικοπές συντάξεων, τότε το προκύπτον δημοσιονομικό κόστος θα καλύπτεται με νέα μέτρα που θα θίγουν τις ίδιες επαγγελματικές ομάδες στις οποίες αφορούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις. Η Εκτελεστική Εξουσία οφείλει να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις σε κάθε περίπτωση και όχι να επικαλείται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης μόνο όταν αυτές είναι αρεστές».
Το ΔΝΤ στην έκθεσή του αναφέρει: «Δεν περιμένουμε πια αρνητικές αποφάσεις σχετικά με ειδικά μισθολόγια ή εισφορές επί των ακινήτων. Παρ' όλα αυτά, εάν υπάρξουν τέτοιες αποφάσεις, έχουμε δεσμευτεί για τη λήψη μέτρων συμψηφισμού» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του ταμείου.
Εν τω μεταξύ, η Ένωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με ανακοίνωσή της εκφράζει την αντίθεσή της στη σχεδιαζόμενη κατάργηση του νόμου 1608/1950 για την αύξηση των ποινών των καταχραστών του Δημοσίου, κατάργηση η οποία προβλέπεται από το άρθρο 324 του νέου του Ποινικού Κώδικα του υπουργείου Δικαιοσύνης, που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο.
Όπως αναφέρει, η κατάργηση αυτή του επίμαχου νόμου του 1950 θα έχει ως συνέπεια τα κακουργήματα (δωροδοκία, κλοπή κ.λπ.) να μετατρέπονται αυτόματα σε πλημμελήματα.
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 1608/1950 προβλέπει ότι για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, δωροδοκίας, υπεξαίρεσης, απάτης, κλοπής, κ.λπ., εφόσον στρέφονται κατά του Δημοσίου ή ΝΠΔΔ και το όφελος που πέτυχε ο δράστης των αδικημάτων αυτών είναι πάνω από 150.000 ευρώ, επιβάλλεται η ποινή της κάθειρξης ή της ισόβιας κάθειρξης.
Keywords
Τυχαία Θέματα