Htta των λαθρεμπορων του πετρελαιου

19:47 27/1/2013 - Πηγή: Fimotro
Μέσα στην καταιγίδα της αρνητικής δημοσιότητας για την μνημονιακή πορεία της σημερινής Ελλάδας, έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα η μεγάλη ήττα των λαθρεμπόρων του πετρελαίου, μετά την εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με το...
πετρέλαιο κίνησης. Έτσι, σήμερα, τα «γνωστά» κυκλώματα που διακινούσαν τεράστιες
ποσότητες μέσα στη νύχτα, έμειναν άνεργα, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Γιατί να μεταφέρει, λοιπόν, ο λαθρέμπορος, πετρέλαιο θέρμανσης «όπως παλιά», όταν στο τέλος του προορισμού θα πληρωθεί στην ίδια τιμή.

Οι αρμόδιοι του Υπουργείου Οικονομικών μιλούν για αύξηση των εσόδων από το πετρέλαιο θέρμανσης παρά την πτώση των πωλήσεων έως 65%. Από τις αρχές διάθεσης του πετρελαίου (15 Οκτωβρίου 2012 - 16 Ιανουαρίου 2013), οι συνολικές ποσότητες του πετρελαίου θέρμανσης έφθασαν τα 350 εκατομμύρια λίτρα έναντι 1 δισεκατομμυρίου λίτρων που είχαν διατεθεί την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Η καθίζηση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης, δεν είχε καμία σχεδόν, επίπτωση στα έσοδα του κράτους, τα οποία ήταν διπλάσια σε σχέση με πέρυσι. Η νέα αυξημένη φορολογία έφερε 142 εκατ. ευρώ στα ταμεία του κράτους, έναντι 73,8 εκατ. ευρώ πρόπερσι.
Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι η μεγάλη αρχή, που ήταν η ριζική πάταξη του λαθρεμπορίου, έχει γίνει.Ωστόσο, όλοι αναγνωρίζουν ότι εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης, σχεδόν ολόκληρη η χώρα μπήκε στο «ψυγείο». Πολλά νοικοκυριά δεν είχαν τα αναγκαία χρήματα για να παραγγείλουν πετρέλαιο θέρμανσης, αφού η τιμή του έχει διπλασιασθεί.
Το υπουργείο Οικονομικών, στην προσπάθειά του να περιορίσει τις αντιδράσεις από την αύξηση της φορολογίας, προχώρησε στη θέσπιση επιδόματος θέρμανσης, καταβάλλοντας 0,28 ευρώ ανά λίτρο.
Και εδώ ακριβώς είναι το μεγάλο δίλλημα για τους κυβερνώντες.Η κοινωνική ένδεια, οι εξαντλημένες αντοχές εκατοντάδων ελληνικών οικογενειών, το οικονομικό τέλμα στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία, αλλά και το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα που έχει προκύψει, επιβάλλουν τον άμεσο επαναπροσδιορισμό της πολιτικής. Πιο συγκεκριμένα χρειάζεται:
· H επανεξέταση των προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και η αναπροσαρμογή του υπολογισμού της επιδοτούμενης ποσότητας στις πραγματικές καταναλώσεις.
· Η επιτάχυνση της απόδοσης του επιδόματος του Πετρελαίου Θέρμανσης προς τους δικαιούχους.
· Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού αφού, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, η απορρόφηση του συγκεκριμένου κονδυλίου υπολείπεται κατά πολύ του προϋπολογισθέντος.
· Η επαναδιαπραγμάτευση της Ελληνικής Πολιτείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την προσωρινή και κατ’ εξαίρεση για τη χώρα μας, μείωση του ΕΦΚ των Πετρελαίων Θέρμανσης και Κίνησης, σε επίπεδο χαμηλότερο του σημερινού κατώτατου ορίου.Ο παρατηρητικός κριτής, που μελετάει τα νούμερα θα δει ότι με βάση τους αριθμούς, στο τέλος του 2012, υπήρξε αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης περίπου 17%, πράγμα που σημαίνει ότι όλη αυτή η ποσότητα σχεδόν οφειλόταν, σε λαθρεμπόριο με το πετρέλαιο θέρμανσης. Άρα μετά από πολλά χρόνια το λαθρεμπόριο χτυπιέται στην ρίζα. Οι υψηλές τιμές, όμως, έχουν κρατήσει τις καταναλώσεις χαμηλά. Πρόκειται για το γνωστό πρόβλημα της Ελληνικής Πολιτείας. Ένα φτιάχνουμε, ένα χαλάμε. Το κυριότερο είναι ότι ακριβώς αυτό, εκμεταλλεύονται οι λαθρέμποροι. Και θέλουν να επαναφέρουν το πρότερο καθεστώς ασυδοσίας, χρησιμοποιώντας την έκφραση… «Ο λαός κρυώνει». Η Ελληνική Πολιτεία, αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έχουν πλέον την μεγάλη ευθύνη…
Keywords
Τυχαία Θέματα