H απορρητη εκθεση του "α2" για τα σταγονιδια στον στρατο

Ρεπορτάζ : Δήμος Βερύκιος
(από το Έθνος)
"Σταγονίδια" εξακολουθούν να υπάρχουν στo στράτευμα τριάντα οκτώ χρόνια από την πτώση της χούντας. Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται αβίαστα από τα ιστορικά ντοκουμέντα του 2ου Επιτελικού Γραφείου του ΓΕΣ που σήμερα φέρνει στο φως το...
"Εθνος" με αφορμή την απριλιανή φιέστα που έστησε ο αρχηγός των Ευέλπιδων στο αμφιθέατρο της Σχολής.
Από την αναψηλάφηση του ημερολογίου παρακολούθησης των ένστολων χουντικών την πρώτη δεκαετία της
μεταπολίτευσης, μέσω της επιχείρησης "Βελισάριος" που είχε καταστρώσει ο Ευ. Αβέρωφ και λειτούργησε μέχρι το 1987, προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία:
Η ομάδα Ιωαννίδη εξακολουθούσε και στρατολογούσε στελέχη τουλάχιστον έως και το 1987.
Η Σχολή Ευελπίδων αποτελούσε πάντα το "φυτώριο" των χουντικών.
Από τη λίστα των μυημένων στην ομάδα Ιωαννίδη, τουλάχιστον δώδεκα εξ αυτών εξακολουθούν και σήμερα να υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις και να κατέχουν θέσεις-"κλειδιά".
Είναι σαφές ότι οι αρχιπραξικοπηματίες διαχώρισαν τους ρόλους τους από την πρώτη στιγμή. Η ομάδα Παπαδόπουλου ανέλαβε τη "διακυβέρνηση" και η ομάδα Ιωαννίδη τη στρατολόγηση κατώτερων στελεχών από την "παρθενική" τους είσοδο στην παραγωγική τους σχολή (ΣΣΕ, ΣΙ, ΣΝΔ, ΣΜΥ). Και αυτό θα μπορούσε να γίνει εύκολα στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ). Ο Ιωαννίδης, ως διοικητής του τάγματος Ευελπίδων, πριν από την 21η Απριλίου '67 αλλά και στην περίοδο της εκδήλωσής της και πριν αναλάβει την ΕΣΑ, απ' τον ομοΙΔΕΑτη του Λαδά, είχε φροντίσει να οργανώσει άρτια προς τούτο και συνωμοτικά τον χώρο της Σχολής ως το φυτώριο "μύησης" στην "επανάσταση" των Ευέλπιδων.
Ο Ιωαννίδης άφησε στο "πόδι" του στη Σχολή Ευελπίδων τον απόλυτα έμπιστό του υποδιοικητή Κονδύλη Ανδρέα, που πράγματι, ως νέος διοικητής, θα αποδεικνυόταν αντάξιος της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών του!

Κύριος χώρος "αλίευσης" προπαιδευμένων ήδη "επαναστατών", μετά την έξοδό τους απ' τη Σχολή, το Πεζικό, ο μαζικότερος χώρος στελεχών, απ' όπου επιλέγονται, κατά κύριο λόγο, τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων.
Η πρόθεση προφανής: ευχερής επιλογή, ...με "επαναστατικά" κριτήρια, των πιο μάχιμων, ως Καταδρομέων, που θα στήριζαν δυναμικά και αποφασιστικά τον κορμό του στρατεύματος και εν γένει την "επανάσταση".
"Εξασφαλισμένοι"

Κάποιοι μάλιστα, επιλεγμένοι, για τα "Ιωαννιδικά" τους φρονήματα, ως "αρχηγοί" τάξεων, έδιναν "συνυποσχετική" για την επιλογή του Πεζικού και στη συνέχεια των Ειδικών Δυνάμεων, εφόσον ήθελαν να βγουν αρχηγοί και να 'χουν εξασφαλισμένη λαμπρή "επαναστατική" σταδιοδρομία! Για παράδειγμα, "άνθρωπος" του Κονδύλη επελέγη ως αρχηγός τάξης στην Ευελπίδων, εν συνεχεία πήγε στο Πεζικό και στις Ειδικές Δυνάμεις και, παρότι τον συνόδευε η ταμπέλα του "Ιωαννιδικού", έφτασε να γίνει στρατηγός επί ΠΑΣΟΚ και αρχηγός ΓΕΣ επί ΝΔ!! Στα ίδια "χνάρια" και άλλος φανατικός "Ιωαννιδικός" έγινε αρχηγός ΓΕΣ επί ΠΑΣΟΚ!
Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974, η "υπερομάδα" πλέον Ιωαννίδη θα βρεθεί κυρίαρχη στον
Keywords
Τυχαία Θέματα