H anαστασια βατσικα ζητα να της επιστραφει το διαβατηριο...

Σε περίπτωση άρσης από τις δικαστικές αρχές του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα πρέπει να αποδίδεται το διαβατήριο που έχει αφαιρεθεί ...
από τις αστυνομικές αρχές (Διεύθυνση Διαβατηρίων της ΕΛΑΣ), επισημαίνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, σε γνωμοδότησή του.

Την ίδια στιγμή, η Αναστασία Βάτσικα, σύζυγος του Κυριάκου Γριβέα, χαρακτηρίζει συνταγματική εκτροπή την αφαίρεση του διαβατηρίου της, που έγινε από το γραφείο διαβατηρίων Παλλήνης, κατόπιν την εις βάρος της άσκηση ποινικής δίωξης για κακούργημα, λόγω της εμπλοκής στην υπόθεση
του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Ειδικότερα, ο κ. Βουρλιώτης, έπειτα από ερώτημα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, εξέδωσε την υπ' αριθμ. 8/2014 γνωμοδότησή του, στην οποία καταλήγει ότι πρέπει να αποδίδεται το διαβατήριο μετά την άρση του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου σημειώνει ακόμη ότι δεν νοείται οι δικαστικές αρχές να κρίνουν ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι που απαγόρευσαν την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης εξόδου και η δικαστική απόφαση να «καθίσταται ανανεργός και να παραμένει ανεκτέλεστη, εξαιτίας της άρνησης των αστυνομικών αρχών να παραδώσουν το διαβατήριο στον κάτοχο του».

Το ταξίδι στο Ντουμπάι της Αναστασίας Βάτσικα-Γριβέα

Αναγκαίο είναι να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι το τρίτο δεκαήμερο του περασμένου Σεπτεμβρίου, μετά την απολογία τους στον ανακριτή, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους το ζεύγος Γριβέα, που κατηγορούνται ότι οικειοποιήθηκαν δάνεια που είχαν λάβει κατά το παρελθόν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Στον Κυριάκο Γριβέα επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εγγύησης ύψους 500.000 ευρώ. Η σύζυγό του αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ.

Τόσο ο κ. Γριβέας όσο και η κυρία Βάτσικα είναι υποχρεωμένοι να εμφανίζονται κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής κατοικίας τους

Όμως, η κυρία Βάτσικα κλήθηκε να παραδώσει -και το παρέδωσε στο Αστυνομικό Τμήμα Παλλήνης- το διαβατήριό της, σε εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 25/2004, σύμφωνα με το οποίο αφαιρείται το διαβατήριο, σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης για κακούργημα.

Στη συνέχεια, η Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνική Αστυνομίας απέρριψε το αίτημα της κυρίας Βάτσικα για επιστροφή του διαβατηρίου της, σημειώνοντας ότι, για όσο χρόνο διαρκεί η σε βάρος της εκκρεμοδικία, δεν μπορεί να επιστραφεί.

Έτσι, από την πλευρά της, η κυρία Βάτσικα ζήτησε προστασία από τη Δικαιοσύνη, καθώς η αντισυνταγματική και παράνομη αφαίρεση του διαβατηρίου της, όπως την χαρακτηρίζει, της επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημιά, καθώς δεν μπορεί να ασκήσει το επάγγελμά της, που είναι η διοργάνωση διεθνών συνεδρίων.

Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι έπρεπε ήδη να ήταν στο Ντουμπάι, όπου διοργανώνεται ιατρικό συνέδριο και είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή του.

Οι εισαγγελικές αρχές, σημειώνει η κυρία Βάτσικα στην προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν μου επέβαλαν τον όρο της αφαίρεσης διαβατηρίου, κάτι που παραβιάζει τις επιταγές του άρθρου 5 του Συντάγματος που αναφέρει ότι η προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη.

Η νομοθεσία που προβλέπει την κατάθεση του διαβατηρίου σε περίπτωση της άσκησης ποινικής δίωξης για κακούργημα, παρακάμπτει πλήρως την κυριαρχικά αρμόδια δικαστική εξουσία και παρέχει «στην διοίκηση τη δυνατότητα να επιβάλλει υπέρμετρο περιορισμό του ατομικού δικαιώματος της προσωπικής ελευθερίας» και μάλιστα όχι μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά συλλήβδην και σωρευτικά σε όσους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κακούργημα.

Η αντίθετη με το Σύνταγμα νομοθεσία, υπογραμμίζει η κυρία Βάτσικα, «οδηγεί σε συνταγματική εκτροπή, όπου η δικαστική εξουσία παρακάμπτεται από την εκτελεστική και ο πολίτης υφίσταται αυθαίρετο περιορισμό στην ελευθερία κίνησης, παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος δικαστής έκρινε ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για την δημόσια τάξη από την άσκηση δικαιώματος της προσωπικής ελευθερίας».

Ακόμη, παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας, υπογραμμίζει η κυρία Βάτσικα, ενώ η ΕΛΑΣ, με την αφαίρεση του διαβατήριου της, υπερέβη, αλλά και κατάργησε τη δικαστική εξουσία.

Η κυρία Βάτσικα αναφέρει ότι εδώ και 25 χρόνια δραστηριοποιείται σε διεθνές επίπεδο στο χώρο οργάνωσης συνεδρίων και την τελευταία τριετία εργάζεται σε εταιρεία του Λονδίνου, η οποία αναλαμβάνει την οργάνωση παγκοσμίων συνεδρίων.

Η εργασία της απαιτεί συνεχόμενα ταξίδια ανά τον κόσμο σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση. Μάλιστα, στις αρχές του ερχόμενου μήνα διοργανώνεται ιατρικό συνέδριο στο Ντουμπάι και είναι υπεύθυνη για την οργάνωση και διεξαγωγή του.

Από την αφαίρεση του διαβατηρίου της, υπογραμμίζει η κυρία Βάτσικα, έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς θα διακοπεί η συνεργασία της με την αγγλική εταιρεία, ενώ δηλώνει ότι δεν έχει άλλη πηγή εσόδων και θα υποστεί οικονομική εξόντωση.
Keywords
Τυχαία Θέματα