Ft: πεντε απαιτησεις για την επομενη ημερα της οικονομιας και της αγορας...

15:30 24/7/2015 - Πηγή: Fimotro
Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών επιστρέφουν στην Αθήνα, και τώρα τι; αναρωτιέται ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times, καθώς η ελληνική Βουλή πέρασε ...
και τον δεύτερο γύρο των προαπαιτούμενων από τη Βουλή.

Μέσα από πέντε ερωταπαντήσεις ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας εξηγεί ποια είναι
τα επόμενα βήματα για τη χώρα μας:

1) Πότε θα γίνει η συμφωνία;

Ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών είπε ότι οι Βρυξέλλες στοχεύουν σε μια συμφωνία το δεύτερο μισό του Αυγούστου, αλλά η συγκεκριμένη ημερομηνία που πρέπει όλοι να προσέχουμε είναι η 20η Αυγούστου, όταν λήγει το δεύτερο ομόλογο που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ. Αν το προηγούμενο ομόλογο που έπρεπε να αποπληρωθεί στις 20 Ιουλίου οδήγησε στο κλείσιμο της συμφωνίας, αυτό το ομόλογο θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για τις νέες διαπραγματεύσεις, καθώς αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει το ομόλογο η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να σταματήσει την παροχή ρευστότητας προς την χώρα μας που αυτή τη στιγμή κρατά στη ζωή το τραπεζικό μας σύστημα.

Φυσικά, γράφει ο Σπίγκελ, κάποιοι αξιωματούχοι είναι επιφυλακτικοί για τις διαπραγματεύσεις ενός τρίτου πακέτου, μαι διαδικασία που κανονικά παίρνει αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθεί, αλλά ένας διπλωμάτης της Ευρωζώνης είπε ότι οι αξιωματούχοι προσβλέπουν σε σύγκλιση του Eurogroup στις 11 Αυγούστου για το κλείσιμο της συμφωνίας.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία τότε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να αναγκαστούν να παράσχουν πάλι ένα δάνειο γέφυρα από τον ΕΦΣΜ.

2) Τι μέτρα θα απαιτηθούν στο νέο μνημόνιο;

Τους τελευταίους δύο μήνες οι διαπραγματεύσεις επικεντρώθηκαν στο συνταξιοδοτικό και τον ΦΠΑ, δύο μέτρα που μετά την ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή οδεύουν προς την εφαρμογή τους.

Τώρα οι συζητήσεις θα επεκταθούν και σε άλλους δύο χώρους που θεωρούν σημαντικούς οι δανειστές, τους εργασιακούς νόμους και την απελευθέρωση στην αγορά εργασίας.

Η απελευθέρωση των εργασιακών νομων είναι ιδιαίτερα δύσκολη δεδομένου ότι η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αντισταθεί στις προσπάθειες των δανειστών να αποδυναμωθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων κι έχει δεσμευτεί να σταματήσει τα μέτρα για τις ομαδικές απολύσεις. Η συμφωνία που επετεύχθη με τους δανειστές περιλαμβάνει την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, μεταξύ των οποίων και τον ευαίσθητο, πολιτικά, κλάδο των θαλάσσιων μεταφορών.

3) Από πού θα έρθουν τα χρήματα;

Αυτό είναι επίσης άλλο ένα θέμα που πρέπει να λυθεί καθώς το πακέτο για το οποίο συζητούν ανέρχεται σε 86 δισ. ευρώ αλλά ο επικεφαλής του ESM δήλωσε ότι ετοιμάζει δάνειο περίπου 50 δισ. ευρώ. Αυτό αφήνει τρεις πιθανές πηγές χρηματοδότησης για την Ελλάδα: το ΔΝΤ, τις αγορές και την ίδια τη χώρα. Αλλά και οι τρεις επιλογές παρουσιάζουν προβλήματα, καθώς το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε τρίτο πρόγραμμα εάν δεν υπάρξει σημαντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, κυρίως εκεινου που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι αγορές παραμένουν κλειστές για την Ελλάδα μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ενώ η ίδια η Ελλάδα αν και παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 πλέον δεν υπάρχει καμιά ελπίδα να εμφανίσει πλεόνασμα και φέτος ή του χρόνου. Υπάρχει επίσης και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων το οποίο έχει ως στόχο να αποφέρει 50 δισ. ευρώ αλλά αυτές οι εκτιμήσεις είναι υπερβολικές.

4) Τι θα γίνει με την ελάφρυνση του χρέους;

Αυτό είναι ένα από τα σημεία που υπάρχει έντονη διαμάχη με τους Ευρωπαίους να έχουν υποσχεθεί αόριστα ότι θα το... σκεφτούν εάν είναι απαραίτητο, αλλά μόνο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία δεν πρόκειται να γίνει πριν τον Νοέμβριο.

Αλλά ακόμα και τότε οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα εξετάσουν μόνο το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων κι όχι τη διαγραφή χρέους, που ζητά το ΔΝΤ.

5) Πόσο σταθερή είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Το κυβερνόν κόμμα έχει υποστεί μεγάλες διαρροές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γεγονός που ανάγκασε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι με τα δεδομένα αυτά είναι δύσκολο για τον Αλ. Τσίπρα να παραμείνει στην εξουσία καθώς δεν έχει πια την πλειοψηφία των βουλευτών του κόμματος. Αλλά μέχρι στιγμής οι αντιπολίτευση έχει στηρίξει τα μέτρα γεγονός που έχει αποτρέψει προς το παρόν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Πόσο θα κρατήσει αυτό; Η Νέα Δημοκρατία, το κυριότερο αντιπολιτευόμενο κόμμα, βρίσκεται εν μέσω μάχης για την αρχηγία και το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε αρχηγό με μικρό εθνικό προφίλ. Αυτές οι εξελίξεις καθιστούν μάλλον απίθανη την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη αφού κανείς δεν το επιθυμεί.

Πηγή: newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα