Eyxαριστη εκπληξη για τους δανειοληπτες...

21:46 8/11/2013 - Πηγή: Fimotro
Δώρο έκπληξη και για τους δανειολήπτες έκανε ο Μάριο Ντράγκι, αφού η μείωση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποκλιμακώνει το κόστος δανεισμού και επιβεβαιώνει το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Σε απόλυτο μέγεθος, ...
το όφελος μοιάζει μικρό αλλά αποτελεί ανακούφιση, ειδικά αν προστεθεί στις αντίστοιχες κινήσεις μείωσης που προέκυψαν μετά την κρίση. Όφελος προκύπτει και για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς αποκλιμακώνεται
το κόστος της δικής τους χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.
Η μείωση κατά 0,25% του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ οδηγεί άμεσα σε μείωση αντίστοιχη των δανείων που συνδέονται άμεσα με αυτό της κεντρικής τράπεζας, ενώ επηρεάζει και όσα συνδέονται με το euribor που είναι και η πλειονότητα. Με τα ευρωπαϊκά επιτόκια να παραμένουν χαμηλά, για τα νέα δάνεια είναι κρίσιμο το περιθώριο που συνοδεύει το δάνειο.
Ενδεικτικά, ένα στεγαστικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, με 15ετή διάρκεια και επιτόκιο 3,25% είχε πριν από τη μείωση δόση ύψους 703 ευρώ, η οποία μειώνεται σε 691 ευρώ, ενώ αν πρόκειται για 20ετή διάρκεια, η μηνιαία δόση των 567 ευρώ υποχωρεί στα 555 ευρώ.
Παίρνει την κατάσταση στα χέρια της η ΕΚΤ Ένα αντίστοιχο δάνειο 20ετούς διάρκειας είχε το 2009, στις αρχές της κρίσης, μηνιαία δόση 702 ευρώ, ενώ για τα 15 έτη η δόση ήταν 830 ευρώ. Κρίσιμο για τον δανειολήπτη, κυρίως για αυτόν που έχει μακροχρόνιο δανεισμό, για παράδειγμα, σε ένα στεγαστικό δάνειο, είναι ότι διατηρείται το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων.
ΕΚΤ: Συνέντευξη Μ. Ντράγκι - Β. Κονστάνσιο Για τις ελληνικές τράπεζες που έχουν σημαντική εξάρτηση από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, η μείωση κατά 25 μονάδες βάσης περιορίζει το κόστος για τα 64 δισ. ευρώ που έχουν δανειστεί. Ήδη, η μετατόπιση από τον ακριβότερο ELA στη ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ μείωσε το κόστος της ρευστότητας, ενώ η κίνηση του Μάριο Ντράγκι οδηγεί σε περαιτέρω αποκλιμάκωσή του.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα