Eurobank : η εξοδος απο το ευρω οδηγει σε αχαρτογραφητα νερα

16:58 14/6/2012 - Πηγή: Fimotro
Η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank EFG εξέδωσε σήμερα - Πέμπτη το δέκατο όγδοο τεύχος της τριμηνιαίας της έκδοσης «Global Economic & Market Outlook». Σκοπός του είναι η ανάλυση της κατάστασης και των...
προοπτικών της διεθνούς οικονομίας και των αγορών.

Συγγραφείς της μελέτης είναι ο Σύμβουλος Οικονομικών Μελετών της Eurobank
και Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος και οι Οικονομικοί Αναλυτές Όλγα Κοσμά, Μαρία Πρανδέκα και Βασίλης Ζάρκος.
Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο του 2012

Η βελτίωση του παγκόσμιου οικονομικού κλίματος το δεύτερο εξάμηνο του 2012 λόγω της αναμενόμενης υποχώρησης των εντάσεων στην Ευρωζώνη, εκτιμούμε ότι θα επιτρέψει στην παγκόσμια οικονομία να αναπτυχθεί με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο. Ωστόσο, η αβεβαιότητα από τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους θα συνεχίζει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα. Στις αναπτυγμένες οικονομίες, η απομόχλευση του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα καθώς και το αδύναμο τραπεζικό σύστημα περιορίζει την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Οι αναδυόμενες οικονομίες θα συνεχίσουν να επηρεάζονται αρνητικά από την μειωμένη παγκόσμια ζήτηση και τις περιορισμένες κεφαλαιακές εισροές.

Επιβράδυνση της δυναμικής της οικονομίας των ΗΠΑ

Ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε κατά το πρώτο ήμισυ του 2012, ως αποτέλεσμα της μείωσης της συνεισφοράς των ιδιωτικών επενδύσεων και των αποθεμάτων στην οικονομική δραστηριότητα. Εκτιμούμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας για το 2012 θα είναι χαμηλότερος από το δυνητικό ρυθμό (γύρω στο 2% από 1,7% το 2011), δεδομένου ότι η ασθενής αύξηση της απασχόλησης αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά το προσωπικό εισόδημα και, κατ’ επέκταση, την κατανάλωση των νοικοκυριών κατά τους επόμενους μήνες. Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη αποτελούν τους δύο βασικούς παράγοντες αβεβαιότητας για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.
Η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να βρεθεί σε διπλή ύφεση το 2012

Ύστερα από μια σύντομη περίοδο ανακούφισης λόγω των έκτακτων μέτρων παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ, η ανησυχία των αγορών για τη διατηρησιμότητα του δημόσιου χρέους των χωρών της Ευρωζώνης επέστρεψε, ενώ η αβεβαιότητα για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη εντάθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος, αναμένουμε η οικονομία της ευρωζώνης να συρρικνωθεί το δεύτερο τρίμηνο το 2012 και να ανακάμψει σταδιακά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με την προϋπόθεση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα λάβουν μέτρα ώστε να περιοριστούν οι ανησυχίες για την κρίση χρέους. Το διεθνές εμπόριο αναμένεται να είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης. Ωστόσο, η ανάπτυξη κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ισχνή λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης και άνιση, με τη Γερμανία να αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομικ
Keywords
Τυχαία Θέματα