Eric chaney (αχα) : παως μπορει να καλυφθει νομικα ενα grexit...

22:26 9/7/2015 - Πηγή: Fimotro
Δύο τρόπους, βασιζόμενος στις απόψεις που έχουν εκφράσει ειδικοί, μέσω των οποίων...
μπορεί να υπάρξει «νομική κάλυψη» για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, παραθέτει ο Eric Chaney, οικονομολόγος της AXA Group.

Στο εισαγωγικό σημείωμα του report του, ο κ. Chaney υπογραμμίζει ότι το Grexit είναι πλέον μία «αισθητή πιθανότητα».

Αυτό το ενδεχόμενο μπορεί
να συμβεί:

α. Την επόμενη εβδομάδα εάν οι πιστωτές αρνηθούν το αίτημα για τριετές δάνειο από τον ESM (θεωρείται μη πιθανό από τον κ. Chaney), και

β. Μπορεί να συμβεί εντός των επόμενων μηνών, αφού πρώτα δοθεί στην Ελλάδα ένα δάνειο-γέφυρα αλλά οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας αποβούν άκαρπες. Το δάνειο-γέφυρα θα προσφέρει «ανάσα» προκειμένου η έξοδος από το ευρώ να μην «διοχετευθεί» στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Υπάρχουν, όμως, πιθανότητες «νόμιμης εξόδου» από το ευρώ; Ο οικονομολόγος της AXA παραθέτει τις απόψεις που έχουν εκφράσει ο Andrew Wulf (European Policy Center) και ο Μανώλης Δαβραδάκης, οικονομολόγος της AXA ειδικευμένος στις αναδυόμενες αγορές.

«Υποτίμηση» της συμμετοχής στην Ευρωζώνη (Andrew Wulf)

Πιθανή αντίστροφη χρήση των κανόνων των Συνθηκών της Ευρωζώνης, σε ό,τι αφορά την ένταξη κάποιας χώρας σε αυτήν. Προκειμένου να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να το αποφασίσει ενισχυμένη πλειοψηφία των κρατών-μελών και θα λειτουργήσει ως ένα συναινετικό διαζύγιο μεταξύ των δύο πλευρών. Κατά τον κ. Wulf «κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τη φαντασία των δικηγόρων».

Χρήση της Σύμβασης της Βιέννης για τις διεθνείς συνθήκες (Μανώλης Δαβραδάκης)

Υπάρχει ένα νομικό δόγμα το οποίο υποστηρίζει ότι «clausula rebus sic standibus» («εξαίρεση από αυτά που ισχύουν»), κάτι που «επιτρέπει στις συνθήκες να καταστούν μη εφαρμόσιμες, εξαιτίας της εκ βάθρων αλλαγής των συνθηκών».

Η Ελλάδα μπορεί να υποστηρίξει ότι το κόστος της συμμετοχής στην Ευρωζώνη έχει καταστεί κοινωνικά και οικονομικά μη ανεκτό. Σε αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα θα κινήσει οι διαδικασίες και αυτό μπορεί να αποτελέσει «συνεργατική» λύση για τους εταίρους. Εφόσον είναι «συνεργατική» αυτό αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της Ε.Ε.

Πηγή: newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα